Másfél milliárd nemes célokra

Másfél milliárd nemes célokra

Több mint egymilliárd forint szociális intézmények fejlesztésére és több mint 771 millió a bölcsődék megújulására – röviden így néz ki Észak-Magyarország jelenlegi pályázati mérlege. A nyertesek akár már holnap belevághatnak a régóta várt beruházásokba, intézményfejlesztésekbe. A régió tizenhárom városa együtt ünnepelhette meg, hogy átvehették a támogatási szerződéseiket. Ezzel ugyanis szabad utat kaptak a beruházásaik megvalósításához.

Akiknek sikerült
A VÁTI Nonprofit Kft. (mint közreműködő szervezet) munkatársaitól nyolc nyertes pályázó vehette át a támogatási szerződését, és további hét önkormányzat kapott emléklapot sikeres pályázása elismeréseként. tavaszi műsorral kezdődött a tiszatarjáni ünnepi rendezvény, amit a Micimackó Óvoda legkisebbjei adtak elő. A település polgármestere utalt arra, hogy már öt éve pályáznak, első sikeres beruházásaik között az óvoda és az iskola szerepelt, hogy ne fogyjanak el a gyerekek. ugyanígy sikerrel járt az útépítésre és a polgármesteri hivatal akadálymentesítésére irányuló pályázatuk, amelyek szintén az ott élők jobb életkörülményeihez járultak hozzá. Most éppen azon dolgoznak, hogy a környezettudatosság jegyében újra pályázhassanak. A projekt lényege, hogy olyan fákat nevelnek, amelyeket megújuló energiaforrásként egy fűtőmű üzemeltetéséhez használnak majd fel.

Soha ennyi pénz
A rendezvényen elhangzott, hogy soha nem érkezett még ennyi pénz, ilyen célra ebbe a régióba. A szociális pályázatoknál ügyeltek arra, hogy helyi döntések szülessenek. A benyújtott pályázatok sikere szempontjából fontos volt a közösségi összefogás, hogy a tagok segítsék egymást. Hamarosan 330 bölcsődei férőhely és 60 új munkahely létesül Észak-Magyarországon. A bölcsődék mellett hat szociális intézmény is megújul, összesen 1,1 milliárd forint értékben. A résztvevők hangsúlyozták, hogy ezek a projektek érdemben hozzájárulnak a népességcsökkenés megállításához is.