Martin köszöni szépen, már jobban van

A bántalmazott spániel
A bántalmazott spániel

A kékedi spániel az ösztöneit követte, a szomszéd pedig a saját jószágait kívánta megvédeni.

A másfél éves Martin névre hallató arany cocker spánielhez vasárnap délután állatorvost kellett hívni. Egyfolytában nyüszített és sírt, a bal hátsó lábára nem tudott rálépni. 

Nincs kerítés 

Még megvizsgálja
Dr. Benedek László gönci állatorvos látta el a kutyát vasárnap délután. Érdeklődésünkre elmondta, egy ilyen ízületi sérülés esetében ritkán dől el azonnal, mennyire súlyos. Éppen ezért szerdán még egyszer megvizsgálja a kutyát, de addig is javasolta az eb gazdáinak, vigyék el kedvencüket röntgenre.

A lányom kapta másfél éve ezt a kutyát – mondja Hunker Gyöngyi, aki szerint kutyájukat bántalmazták. – A kertünk végében van egy patak, amin keresztül a kutya néha elmegy. A patak folytatása a szomszéd területére vezet. Most is átment, aztán azt hallottuk, valaki ütlegeli a kutyát, aki iszonyatosan vonyít. A patakból már nekünk kellett kihúzni, mert nem tudott feljönni. Sokszor kértük már a szomszédot is, ne tartsa kint a jószágait szabadon, csináltasson kerítést, mert ez a kutya csak az ösztöneit követi. Már mi is nekiláttunk a kerítés megépítésének a kertünk végében, de sajnos, hamarabb kellett volna. Most már jól van Martin, csak egy kicsit duzzadt a bal hátsó lábánál az ízület, de egész éjjel alig aludtunk. Most is adtunk neki fájdalomcsillapítót. Reméljük, nem lesz komolyabb baja, de ezt a bántalmazást nem hagyjuk annyiban. 

A kakasát védte 

Valóban bántottam a kutyát, de nem ütlegeltem – mondja a szomszéd, Weselovszky Marius. – Kora délután hallottam, hogy nagyon hangoskodnak a tyúkok. Kimentem és akkor láttam, hogy a spániel szájában ott van a kakason és igyekszik vele a patakon keresztül hazafelé. Rákiabáltam a kutyára, hogy engedje el a kakast, de hiába. Ekkor a terméskövek közül felkaptam egy féltéglányi méretű szilikátdarabot és közelről a kutyához vágtam és el is találtam. Ekkor elengedte a kakast és hazament a kutya. Szeretem az állatokat, nekem is van kutyám és megtanítottam, ne csatangoljon el a helyéről. A szomszédék kutyáját nem akartam bántani, de a jószágaimat megvédem, hiszen dolgozok velük, nevelem őket és nem engedem, hogy más kárt tegyen bennük.

A vidám spániel
A spánielek temperamentuma vidám, barátságos, hűséges és magával ragadó. Ennek a viselkedésnek a legszembetűnőbb megnyilvánulása a szinte szűnni nem akaró farriszálás és farokcsóválás. Rendkívül kedvelik a gyerekeket és nagyon jó társak. ,,Vadászvérének” következtében szüksége van egy kis önállóságra is, de a hosszú séták alkalmával sem távolodik látótávolságon kívülre. A spánieleknek szükségük van az ember társaságára. Remek, tanulékony, intelligens és játékos társa az embernek, emellett kitűnő vadászkutya: a legnehezebb terepeken is megállja a helyét, munkáját földön és vízen egyaránt kitűnően végzi. Kisebb szárnyasok vadászatára használták.
Forrás: www.spaniel.hu

B.G.