Márpedig dolgozott a polgármester

Márpedig dolgozott a polgármester

Felháborítónak tartja gagyvendégi vezetője a statisztikai kimutatást.

Január hetedikén megjelent számunk részletesen foglalkozott – KSH adatokra támaszkodva – megyénk legfejletlenebb, legszegényebb és a munkanélküliséggel leginkább sújtott településeivel. Gagyvendégi első embere nem igazán örül a község fent említett első kategóriában betöltött hatodik helyezésének.

A lapban közölt lista nem csak engem, de az érintett települések polgármestereit is felidegesítette – mondta ott jártunkkor Kerekes János polgármester. – Én a rendszerváltástól polgármester vagyok. A kimutatás azt sugallja, hogy tizenöt éven keresztül szinte semmit nem tettem a községért. Pedig van ivóvízhálózatunk, aszfaltozottak az utak, felújítottuk az iskolát, óvodát, a hivatalunkat, a buszmegállókat, a tűzoltószertárt, itt van a Csereháti Településszövetség bölcsője, központja. Ha bejárnánk a szomszéd településeket, rosszabb állapotokat találnánk. Egyszerűen nem értem, mi alapján készült a lista – kesereg a polgármester.  

Az alap 

Ami igaz, igaz. A Gagyvendégire először látogató csakugyan azt gondolhatná, nincs túl nagy baj, rendezettek az utak, nem egy szép családi ház látható. Csakhogy a lista nem az első benyomás alapján készült. A KSH az országos értékelésnél figyelembe vette pl. az ivóvízhálózatra csatlakozott lakások számát, az infrastruktúra adatait (itt nincs gáz –és szennyvízhálózat), a községben működő cégek, továbbá munkanélküliek, a személygépkocsik, az 1990-2004 között épített családi házak, idegenforgalmi szempontból az eltöltött vendégéjszakák számát, az SZJA alapot képező éves jövedelmet, stb.

Összességében tizenhét adatra támaszkodtak a statisztikusok, a „rangsort” a mutatók alapján kalkulálták ki. Itt kell megjegyezni, hogy 1993-tól – immár negyedszer – dolgoztak ugyanazon elvek alapján, ezúttal 2004-s adatokra támaszkodva.

SFL