Marhalevél, idén májustól ötszörös áron

Az agrártárca tavaly eltekintett a marhalevél 300 forintos díjának a megfizetésétől, idén azonban a gazdáknak ismét fizetni kell a marhalevél kiállításáért

Hajdúszovát, Hajdúnánás. Az agrártárca tavaly eltekintett a marhalevél 300 forintos díjának a megfizetésétől, mondván, így próbálnak segíteni az alacsony tejárak miatt válságba került ágazaton, idén április közepétől azonban a gazdáknak ismét fizetni kell a marhalevél kiállításáért.

A Magosz-nál azt tartják

Csakhogy nem a korábbi 300, hanem immár 1500 forintot. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége számításai szerint a drasztikus mértékű áremelés legalább 550-600 millió forintot forintot húz ki a szavasmarha-tenyésztők zsebéből egy év alatt. A Magosz-nál azt tartják, hogy az állam az állattartókkal fizetteti meg a vízfejként működő agrár-szakigazgatási intézményének a költségvetését.

Hasonlóan vélekedik az emelés kapcsán Juhász István, a hajdúszováti HVB Zrt. elnök-igazgatója. Ők négyszáz tehénnel és azok szaporulatával rendelkeznek. – Éppen most volt nálunk egy 200 állatot érintő mozgás, amiért már egyedenként 1500 forintot kellett fizetnünk. Miközben az ágazat jövedelmezősége jottányit sem javult. Sőt! – mondta. A hajdúnánási Tedej Zrt.-nél tízszer ekkora a szarvasmarha-ágazat, így a többletköltségeik is jelentősebbek. Bódi László vezérigazgató elmondta, hogy csak marhalevélre idén mintegy 4,5 millió forintot kell kifizetniük.