Március 15. – Orbán Balázs: 1848-ban a magyarok beírták magukat Európa történelmébe

Csorna – A magyarok 1848-ban vér nélküli forradalommal írták be magukat Európa történelmébe, példa nélküli nemzeti egységben vívták ki a nemzet szabadságát és függetlenségét a birodalom elnyomásával szemben – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön Csornán, az önkormányzat március 15-i megemlékezésén.

“A magyar szabadságot azonban soha nem adták ingyen. A birodalom nem sokáig viselte el a magyarok függetlenségét, összehangolt támadást indítottak, (…) és szabadságharcra kényszerítették a magyar nemzetet” – emlékeztetett Orbán Balázs.
Az államtitkár kijelentette, ez a küzdelem nemcsak történelem, hanem napjaink valósága is, pedig az Európai Unió nem birodalomként született; szabadságszerető nemzetek alapították egy szörnyű háború után.

“Európát az Európai Unió intézményein keresztül ma újra Metternichek vezetik, akik ismét a történelmi folyamatok elkerülhetetlenségére hivatkozással akarják leépíteni a nemzeteket és birodalommá akarják szervezni az öreg kontinenst” – mondta.
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az európai egyesült államok gondolatát “birodalmi gondolatnak” nevezte, amellyel “egy é
letidegen és sokszorosan megbukott birodalmi ideológiát igyekeznek ráerőltetni minden nemzetre”.

Az előttünk álló időszak sorskérdése, hogy Európa birodalommá válik-e és elpusztul, vagy az alapítók szándéka szerint megmarad szabad nemzetek szövetségének, amelyeket a kölcsönös tisztelet és egymás érdekeinek figyelembevétele jellemez – mondta Orbán Balázs.

“Ehhez a vitához azért nekünk, szabadságszerető, hagymázas, divatos ideológiákra legyintő, hazánkat szerető magyaroknak is lesz egy-két szavunk” – jelentette ki az államtitkár.

Kohl kancellár utolsó politikai üzenetét felidézve rámutatott: bizalomra épülő együttműködéshez megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség, amihez az is hozzátartozik, hogy az ember felismeri saját létfontosságú érdekeit, beágyazva a nagy egészbe, tekintettel a többiek érzékenységére és érdekeire.

Az ünnepséggel az önkormányzat a csornai csata emléke előtt tisztelgett: 1849. június 13-án itt zajlott a szabadságharc egyik legutolsó győztes csatája. Kmety György honvédserege meglepte és legyőzte az itt állomásozó császári sereget.

A csatában elesett Franz Wyss császári dandártábornok is. A temetőben két emlékmű is utal a csatára, és itt található Wyss sírja is. A Dreissiger-ház falán két, a csatában a házba belőtt ágyúgolyó között emléktábla látható.

– MTI –