Március 15. – Megemlékezés külföldön is

Március 15. – Megemlékezés külföldön is
© Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen – “A magyar név akkor lesz megint szép, ha felismerjük a feladatot, hogy Magyarországot építeni kell, ha teszünk ezért, Isten ezért állított bennünket ide.”

Koncertekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel és ünnepélyes koszorúzásokkal emlékeznek meg világszerte a külföldi magyar intézetek és a magyar diplomáciai testületek az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról. A Balassi Intézet közleménye szerint az ünnepségek már a múlt héten megkezdődtek: Helsinkiben például családi délutánt szervezett a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a helyi magyar közösségnek. Prágában a Zeneakadémia közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet. Az Isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében virágokat ültettek az egykori ’48-as magyarok sírjainál, Párizsban pedig megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben. A Ljubljanai Várban és a helyi Balassi Intézetben hétfőn tartottak ünnepséget, amelyen a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulói adtak műsort. Kedden Bécsben megkoszorúzták Bessenyei György testőríró szobrát, majd az Altes Rathaus dísztermében tartottak ünnepi megemlékezést. Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség a Szlovák Rádió hangversenytermében. Sepsiszentgyörgyön Hátrahagyottak emlékezete címmel rendeztek kültéri kiállítást – áll a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján.

Szintén kedden Magyarország Moszkvai Nagykövetségén a Debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Lautitia Kamarakórusa adott koncertet, valamint hivatalos látogatást tett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita. Mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt elmondott üdvözlő beszédében úgy fogalmazott: „A magyar név akkor lesz megint szép, ha felismerjük a feladatot, hogy Magyarországot építeni kell, ha teszünk ezért, Isten ezért állított bennünket ide.” Az ünnepi megemlékezésen fellépett még Bálint János fuvolaművész és Lukács Henrietta, a Csajkovszkij Konzervatórium zeneiskolájának növendéke.

– Hajdúdorogi Főegyházmegye –