Március 15. – Dicső múltunkra emlékeznünk kötelesség: nemzeti ünnep Tépén

Március 15. – Dicső múltunkra emlékeznünk kötelesség: nemzeti ünnep Tépén
© Fotó: Nyírő Gizella
Tépe – Méltóságteljes megemlékezés volt Tépén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján.

Az ünnepség a templomban, Oláh Attila helyi református lelkipásztor igehirdetésével kezdődött. A lelkész kifejtette, hinni kell a hinnivalót, nemes célokért érdemes harcolni, ha kell, vérünket ontani, így őrizve meg az anyaföldet, az anyanyelvet. „Kossuth, Petőfi és a márciusi ifjak hittek a határozott kiállás erejében, s mindent megtettek azért, amit megkövetelt a Haza tőlük: hősies, bátor helytállást a közérdek mellett, minden egyéb érdek ellen.” A továbbiakban utalt arra, hogy Tépéről mintegy 150 fiatal indult el a szabadságharcba, akiknek emlékét tábla őrzi, s akikre büszke főhajtással emlékezik a hálás utókor.

A Csokonai Nemzeti Színház énekkara ünnepi műsort adott elő, felelevenítve a forradalom eseményeit. Ismert és népszerű dallamok csendültek fel Erkel, Huszka, Liszt és Kodály műveiből. Az ünneplők megkoszorúzták a templomkertben Török István honvéd síremlékét, majd a polgármesteri hivatal falán lévő emléktáblánál is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Az imaházban idén is lebonyolították a minden korosztály számára meghirdetett szavalóversenyt, melynek kitétele volt, hogy a versek ’48-as témájúak legyenek. Az óvodások korosztályából Kovács Anna és Oláh Zétény Attila lett a győztes, míg az alsó tagozatosok versenyét Krinis Edit nyerte.

HBN-NYG

Címkék: ,