az őrház története

2020.07.03. 17:45

Zarándokhelyet rejt az ezeréves határ

Az őrház a most felújítás alatt álló Rákóczi-várral őrzi a múlt emlékeit.

Fotó: Péter Imre-archív

A sebesen hömpölygő Tatros folyó mellett, a Rákóczi-vár árnyékában található a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. Gyimes településen 1897-ben a kis őrház mindössze néhány méterre az egykori magyar–román határtól épült meg.

A trianoni diktátum után a román vasúttársaság tulajdonába került. Észak-Erdély visszatérése után, 1940 és 1944 között a Magyar Királyi Államvasutak és a Honvédség, az Árpád védelmi vonal részeként használta. Erre emlékeztet ma is az őrház alatti bunker és az épületet védő beton tankakadály.

1945 után a román vasúttársaság kezelésébe került az őrház ismét. 1960-ban a kis épület vasútforgalmi feladata megszűnt. Romossá vált, mint a fölötte magasodó vár.

Sokan látogatják

Gyimesbükk iskolaigazgatója, Deáky András több mecénás segítségével megvásárolta az omladozó épületet, majd a helyi néptanács tulajdonába adta.

A felújítása óta, 2008-tól vasúttörténeti kiállítás látható a mára már igazi zarándokhellyé vált őrházban. Évente látogatók és emlékezők ezrei látogatnak el a kis gyimesi településre, hogy megtekintsék a 30-as számú vasúti őrházat. Az őrház a most felújítás alatt álló Rákóczi-várral őrzi a múlt emlékeit, és vigyázza az egykori Nagy-Magyarország 1000 éves határát.

Péter Imre

Vasúttörténeti emlékek tárháza a kis őrház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában