Március 1.: kötelező a regisztrációs jegy

Március 1.: kötelező a regisztrációs jegy
Március elsejétől minden helyközi buszjáratra és vonatra kötelező lesz regisztrációs jegyet váltaniuk a díjmentesen utazóknak

Egyes autóbusztársaságok kísérleti jelleggel több hete bevezették az új rendszert. A Borsod és a Hajdú Volán utasai így már megismerkedhettek a jegytípussal.  A regisztrációs jegy az úticél megnevezésével ingyenesen kérhető bármely más jegyhez hasonló módon, a helyközi buszokon elsősorban a járművezetőtől.
A 65 év felettiek személyi igazolványuk bemutatásával igazolják, hogy díjmentes utazásra jogosultak.

A Hajdú Volán Zrt. már elindította a próbaüzemet, hogy az utazóknak legyen idejük hozzászokni a regisztrációs jegyhez, és az esetleges problémák időben észlelhetőek legyenek.

 Balogh Gyula, Hajdú Volán Zrt., marketingigazgató
„A Hajdú Volán Zrt. 2010. február 1-től alkalmazza a regisztrációs jegyet, amit hivatalosan március 1-től kellene csak. Nálunk minden feltétel adott volt ahhoz, hogy azt már korábban alkalmazzuk. Valamennyi autóbuszunkon a jegykiadó pénztárgépeket egy Európai Unió által támogatott projekt keretén belül lecseréltük és ezek a pénztárgépek rövid időn belül képesek kiadni a regisztrációs jegyet.”

Miskolcon is minden adott volt az átálláshoz, így már ott is kapnak regisztrációs jegyet az utasok.

Ujj Zsuzsanna, PR menedzser, Borsod Volán Zrt.
„Több, mint 3 hete adjuk a regisztrációs jegyet, ezalatt  kb. 40 ezer darabot már kiadtunk probléma mentesen, mondhatom így. Sem a jegykiadás során, sem pedig azzal kapcsolatban utas panasz nem érkezett, hogy esetleg késéseket okozott volna maga a jegykiadás.

Debrecenben és Miskolcon tehát nem okozott gondot az átállás. Mint látható, a jegy kiadása csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Az általa összegyűjtött adatok azonban segítik a menetrendek tervezését, és egyértelművé teszik, hogy mennyi közpénz jár a közlekedési vállalatoknak a díjmentes utazások után. A közlekedési minisztérium ezért számít az utasok együttműködésére, és bízik a regisztrációs jegy sikeres, gördülékeny bevezetésében.

Forrás: freepress.eu

 


Nullás jegyből nincs retúr

Megérzik az utasok a regisztrációs jegy bevezetését – írja a Népszabadság. A vonattal vagy a Volán-társaságok járatain ingyen utazóknak jövő hétfőtől úgynevezett nullás jegyet kell váltaniuk, amelyből nincs retúr. A vasútállomásokon a pénztáraknál lehet hozzájutni a jegyhez vagy a jegyvizsgálótól.

A buszokon pedig a vezetőtől kell kérni. A cikk szerint a regisztrációs jegy bevezetése miatt a pénztáraknál tömött sorok alakulhatnak ki, a buszok indulását pedig lassíthatja, hogy az ingyen utazóknak is kell tikettet váltaniuk. A jegy célja az, hogy a társaságok megtudják, valójában mennyien használják szolgáltatásukat. Bevezetése az idén 100-250 millió forintba kerül. A célját azonban nem éri el, hiszen statisztikát csak a géppel kiadott jegyek alapján tudnak vezetni – olvasható a cikkben.