múzeumi tábor

2020.07.13. 10:21

Debreceni értékek nyomában a gyerekek

Egyre többet tudnak a városunkról, és nem csak az iskolai könyvekből tájékozódnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Közelebb kerülhettek lakóvárosukhoz, és megismerhették annak kimagasló értékeit a gyerekek a Debreceni Református Kollégium Múzeumának idei táborában, melynek tematikáját az ország-város elnevezésű retró játék adta, így minden nap más-más témában merülhettek el a fiatalok.

A város, a növény- és állatvilág megismerése mellett számtalan külső helyszínre is ellátogattak a 7 és 12 év közötti gyermekek. Csütörtökönként az éjszakai múzeum kapja a főszerepet: igény szerint a Szabó Magda Emlékházban alhatnak a kicsik.

Az egyik legkedveltebb része a táboroknak a kincskeresős éjszaka, amit a napokban tartottak a Szabó Magda Emlékházban. Pinczés Orsolya múzeumpedagógus szerint fontos, hogy a gyerekek ismerjék szülővárosukat és annak értékeit. – Kötelességemnek érzem a debreceni gyerekeket megismertetni a szűkebb pátriájukkal. A Szabó Magda Emlékház vagy a Kollégium Múzeuma erre tökéletes helyszín, hiszen mindkét esetben számos olyan utalás található a kiállításainkban, ami a Debrecen „kép” kialakulásához, a nemzettudat, a városi identitás kialakításához hozzájárulhat – részletezte a Naplónak.

Érdeklődő tanoncok

A gyerekeket egyre inkább érdeklik a múlt történései, szeretik az érdekességeket, főleg akkor, ha azokról nemcsak hallanak, hanem láthatják, tapinthatják is. – A táborozók nagyon érdeklődőek, a körülöttünk lévő dolgokat pedig a legjobb korán megismerni, hiszen nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Szerencsés, ha már óvodáskorban eljut a gyermek múzeumba, és felfedezi azokat az értékeket, amelyek körülveszik őt. A mostani csapatunk hatványozottan érdeklődő, ez azért is lehet, mert már ismerik egymást az iskolából, így könnyebb velük együtt dolgozni is, hiszen kialakult közöttük egyfajta bizalom – mondta Pinczés Orsolya.

Fotó: Kiss Annamarie

Számos értékünk van

– Játékosan tanulnak a gyerekek, sőt, egy projektmunkán is dolgoznak a táborban, amit a zárónapon fognak bemutatni. Öröm látni, hogy napról napra többet tudnak a cívisvárosról, és nemcsak az iskolai könyvekből tájékozódnak, hanem egy kötetlen délutáni séta közben is – hangsúlyozta. – Már nagyon sok óvoda, szülő nagy gondot fordít arra, hogy a gyerekek feltérképezzék azt a szűk területet, ahol élnek. Szabó Magda erre nagyon jó példa, szülei arra nevelték, először ismerje meg azt a szűk közeget, ahol él, hogy azután nyugodt szívvel kiengedhessék a nagyvilágba – magyarázta a szakember. – Kiváló értékeink vannak, az emblematikus épületeken, a Nagytemplomon, a városházán kívül is számos olyan hely van Debrecenben, ahová érdemes elzarándokolni a gyerekekkel. Egy szülő, egy múzeumpedagógus akkor tudja a legtöbbet adni a gyerekeknek, ha az utcán sétálva mesél azokról a tárgyakról, épületekről, amelyek mellett elhaladnak – így tanulhat meg a gyerkőc a legtöbbet „hazájáról”.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában