Helyi közélet

2015.11.24. 09:13

Téli gumi cseréje: az utolsó pillanatban

Debrecen - Szakemberek szerint télen a legsilányabb téli gumi is jobb, mint a legszuperebb nyári.

Debrecen - Szakemberek szerint télen a legsilányabb téli gumi is jobb, mint a legszuperebb nyári.

A magyar autósok 30 százaléka csak hetekkel azt követően cseréli le nyári abroncsait, miután a nappali hőmérséklet már indokolná a gumicserét, derült ki a Bridgestone közel hetven magyar szervizműhely vezetője körében végzett szeptemberi felméréséből.

Ejh, ráérünk…

Az autóvezetők negyede ráadásul csak az első hó érkezése után szereltet fel téli abroncsokat, noha a Bridgestone mérései alapján téli körülmények között nyári abroncsokon közlekedve akár több mint kétszeresére is megnőhet a féktávolság. Annak ellenére, hogy javasolt 4 milliméteres profilmélység alatt a téli abroncsok már jelentősen veszítenek tapadási képességükből, a megkérdezett autószervizek vezetői szerint a magyar autóvezetők 70 százaléka csak a 2-3 milliméteres profilmélység elérése után szereltet fel új téli abroncsokat. Azt pedig, hogy a nyári gumi és az alacsony profilmélység nehezebb kezelhetőséget és rosszabb tapadást is okozhat, az autóvezetők csupán elenyésző hányada tudta.

Erősen ajánlott

Ausztriában akár 5000 euróra is megbüntethetik azt, aki november 1. és április 15. között nyári abroncsokon, vagy hólánc használata nélkül vág neki a téli osztrák utaknak. Szlovéniában november 15. és március 15. között mind a négy kerékre, Horvátországban pedig téli útviszonyok között legalább a hajtott tengelyen kötelező a téli gumi. Szlovákiában is mind a négy keréken előírás a téli abroncs használata. Nálunk ugyan nem kötelező a téli gumi, de erősen ajánlott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában