Maradékból finomságokat

Maradékból finomságokat
© Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Megdöbbentő számadatok bizonyítják a pocséklást – világszerte.

Pazarló módon élünk. Elgondolkodtató tény, hogy amíg a világ szegényebb országaiban emberek százezrei éheznek nap mint nap, addig a „napos” oldalon a megtermelt, vagy megvásárolt élelmiszerek mintegy felét gondolkodás nélkül dobjuk a szemétbe.

Selejtezés ok nélkül

Megdöbbentő számadatok bizonyítják a pocséklást – világszerte évi csaknem 2 milliárd tonna – fogyasztásra alkalmas élelem végzi hulladékként ahelyett, hogy az éhezők éhségét csillapítaná. És mindez miért van így? Azért, mert amíg az adott élelmiszer a termőföldtől az asztalig eljut – számtalan helyen megfordul, s mindenhol – néha ok nélkül is – selejteznek ki belőle annak ellenére, hogy az emberi fogyasztásra még alkalmas lenne (nem megfelelő a mérete, színe, frissessége). Emellett mi magunk is felelősek vagyunk a pazarlásért azáltal, hogy engedve a mindenfelől ránk zúduló marketingnek, elcsábulunk, és szükségleteinkhez képest túlvásároljuk magunkat, fölöslegesen megkurtítva a családi kasszát. Elrettentésképpen írjuk össze, hogy az utóbbi egy-két hétben mi minden landolt a kukánkban, majd számoljuk ki, mennyibe került mindez. Meglepő és egyben megdöbbentő lesz a végeredmény! Mit tehetünk, hogy ez ne történhessen meg? A megoldás a mi kezünkben van, azáltal, miként változtatunk vásárlási és étkezési szokásainkon.

Egy kis találékonysággal, és tenni akarással sokat változtathatunk ezen!

– Faar Ida –








hirdetés