Marad az ősz, de hűvösebb lesz

Marad az ősz, de hűvösebb lesz
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – Átlagos hőmérsékletű, kissé szárazabb volt az idei október az Észak-Tiszántúl legnagyobb részén. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek Tangazdaságából.

Nem lehetett panaszunk az ősz derekának időjárására, különösen hőmérsékleti szempontból kedvezett az idő a mezőgazdaságnak. A jobbára csendes, eseménytelen időt egy hatalmas kiterjedésű anticiklonnak köszönhettük, amely sokáig uralta a kontinens középső vidékeit. Az első dekádforduló körüli néhány napot leszámítva egészen huszadika tájáig 20°C közelében vagy afelett tetőzött a hőmérséklet szinte minden nap. Ehhez általában 5–10 fok közötti minimumok társultak, de már egy-egy talaj menti fagy is előfordult kis körzetekben.

Sok eső esett

A magas nyomású képződmény hatása alatt alig hullott csapadék, egy-egy érintő front mentén mindössze néhány milliméter fordult elő szórványosan. A gyökeres változás a második dekád végén érkezett. Az anticiklon gyorsan leépült és délre húzódott, a légáramlás északira, északnyugatira fordult, és ezzel az addiginál bő 10 fokkal hűvösebb, immár nedves levegő érkezett térségünkbe. Éppen a nemzeti ünnepen fordult kifejezetten csapadékosra az idő, aznap sokfelé hullott 10–20 millimétert meghaladó eső. A hónap legvégén még egy kiadós csapadékzóna érkezése alakította ki a területi átlagban 35–40 milliméteres havi összeget, amely azonban tekintélyes térbeli különbségeket fed el. Hajdú és Szabolcs megye nyugati peremén, a Tisza-völgyben általános volt a 60–70 milliméteres havi összeg, a másik véglet Szabolcs megye keleti csücske, ahol 20–25 milliméternél csak elvétve esett több.

Több volt a napfény

Összességében a mezőgazdaság számára kedvező időjárás bőségesen hagyott lehetőséget a betakarítás, szántás, vetőágy-előkészítés munkáinak szervezésére, főként a hónap első kétharmadában. Ezt követően a már gyakran túl nedves talajfelszín akadályozta a munkavégzést, de a friss őszi vetésere jókor jött az éltető nedvességpótlás. A hónap eleji talaj menti fagyok, valamint az időszak legvégén következő, már erősebb lehűlések által hozott mínusz 1, mínusz 4 fokos hidegek lassacskán véget vetettek az idei tenyészidőszaknak. Az átlagnál 15–25 százalékkal magasabb napfénytartam még jótékonyan hatott a betakarításra váró termény minőségére.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –