Marad a közmunkaprogram Kismarján

Kismarja – Az ötven éven felüliek elhelyezkedése a legnehezebb, nekik az önkormányzat ad munkát.

Az ez évi közmunkaprogram 90 fővel indult a községben, amely az elmúlt évhez képest közel 20 százalékos létszámcsökkenést jelent. A közmunkaprogram elsődleges célja az állásnélküliek munkaerőpiacra történő visszaintegrálása, emiatt évente csökken a közmunkaprogramba bevonhatók létszáma.

A faluban a mezőgazdasági start munkaprogram, illetve helyi sajátosságok mintaprogram működik. A mezőgazdaságiban elsődlegesen a helyi közétkeztetés alapanyagainak biztosítása érdekében történik a termelés. Ez a különböző zöldségek és sertéshús előállítását jelenti.

A helyi sajátosságok programban térkő gyártás, kosárfonás, varrás, fa dísz- és használati tárgyak készítése zajlik. Az évente közfoglalkoztatásba bevonhatók csökkenő létszáma miatt az önkormányzat nem minden munkanélkülinek tud munkát adni. Ezek az emberek többnyire 50 év felettiek, akik iskolai végzettség és képzettség hiányában már nagy nehézségek árán tudnak csak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Legtöbb esetben idénymunkából, szociális támogatásokból igyekeznek önmagukat és családjukat eltartani – adta hírül Fényi Imréné jegyző.

– Nagyné Kelemen Mónika –