Már tesztüzemben a „mindent látó” traffik

Budapest, 2015. február 4. Egy rendőr új mérőműszerrel dolgozik egy komplex közúti ellenőrző ponton Budapesten, a XII. kerületi Alkotás úton 2015. február 4-én. Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek.
Budapest, 2015. február 4. Egy rendőr új mérőműszerrel dolgozik egy komplex közúti ellenőrző ponton Budapesten, a XII. kerületi Alkotás úton 2015. február 4-én. Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Hajdú-Bihar – Márciustól élesben működnek megyénkben is az új berendezések.

Kilenc új típusú, mobil sebességmérő berendezést kapott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatától. A hivatalosan Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontként emlegetett, 160 változtatható helyű készülék tesztelése már megkezdődött.

Az új rendszer üzemeltetése alapfunkciókkal indul. Az eszközök a sebesség-ellenőrzésen kívül automatikus rendszámfelismerési-képességgel is rendelkeznek, használhatók forgalomszámlálásra és a torlódásokat is érzékelik.

A szabálytalankodó sofőrök számára rossz hír, hogy az új traffipaxok elől a kihágások egy része nem marad rejtve. Figyelik az áthaladást a tilos jelzésen, a vasúti átjárón történő áthajtásra vonatkozó előírások megtartását, a busz- és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek lesznek észlelni a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg. Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése – közölte az ORFK.

Jönnek a fix kamerák is

Az új eszközök tesztelése változó helyeken, többnyire a már meglévő eszközökkel párhuzamosan történik. Az MTI azt írta, hogy a februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják őket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek.

A mobil készülékek mellé érkező fix kamerákat szintén országszerte telepítik majd, ezek 365 forgalmi sávot figyelnek.

HBN-SZZSL, MTI