Már tervként is sikere volt: letették a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét

Akt.:
Letették a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét
Letették a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét - © Fotó: Matey István
Debrecen – A megyei jogú városok közt Debrecen elsőként ismerte fel a lehetőséget a miniszter szerint.

  • Az Új Főnix Terv és a Modern Városok Program egyik legfontosabb fejlesztése, a már épülő Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el pénteken Pallagon. Az egyedülálló zöld környezetben felépülő International School of Debrecen (ISD) az egyetlen efféle intézmény lesz az országban, mert bár több város is vágyakozott rá, csak Debrecen mert belevágni a projektbe – fogalmazott Kósa Lajos országgyűlési képviselő az eseményen.
  • Papp László polgármester történelmi pillanatnak nevezte, s az 1538-as debreceni eseményekhez hasonlította a jelentőségét. Iskolaalapítás történt akkor is, most pedig világszinten is versenyképes tudást adó intézmény épül – emelte ki.
  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta, hogy Debrecen az oktatásba fektetve épít jövőt, ezáltal olyan régiós központtá válik, amelyet – határokra tekintet nélkül – érdemes lesz felkeresni.

– A város hite erős, komoly tervei vannak a jövő megformálására nézve – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pallagon épülő International School of Debrecen (ISD) területén.

Lényeges a nyelvtudás

Debrecen elsőként ismerte fel a jelentőségét a megyei jogú városok közül annak, hogy az itt élő és dolgozó külföldiek szeretnék beíratni gyermekeiket iskolába – folytatta hozzátéve, természetesen a debreceni diákoknak is van lehetősége arra, hogy az intézménybe járva egy vagy több idegen nyelvet elsajátítsanak.

dn (2)Fotó: Matey István

– Amikor az Európai Unió tagjai lettünk, versenyhelyzetet is vállaltunk, ami azt jelenti, hogy mindenki szabadon eldöntheti, hol kíván tanulni, dolgozni. Ezért nem értelmezhető a kivándorlásról szóló politikai vita, hiszen egységes piac és oktatási térség van.

Bármilyen gyönyörű a stratégia, nem árt, ha olykor az eredményre is vetünk egy pillantást – mondta Winston Churchill. Ha belegondolunk, hogy Debrecen honnan hová jutott 1998-tól idáig, azt látjuk, hogy teljes egészében megújult a belváros, megújult az oktatási rendszer, s a következő évek legnagyobb gazdaságfejlesztési programja is itt fog megvalósulni – emelte ki.

dn (4)Fotó: Matey István

– Közel 500 éves Debrecen gazdasági és szellemi központtá válásának története. 1538-ban egy iskolaalapítással kezdődött. Ez volt a református kollégium létrehozása. Egy történelmi pillanat volt, amikor a város magisztrátusa és az egyházi vezetők meghozták a döntést és hozzáláttak a megvalósításához. Ma, 480 évvel később ugyanaz az ambíció vezet bennünket, debrecenieket: a város legyen a régió gazdasági és szellemi központja. Ugyanazt kell tennünk, mint elődeink, mint amikor a jövőt tervezték, iskolát alapítani – fogalmazott Papp László polgármester ünnepi beszédében.

dn (1)Fotó: Matey István

Elárulta, már a tervezőasztalon is sikeres volt a nemzetközi iskolaprogram életre hívása, amely megjelenésében és szellemiségében is egyedi, megvalósításának döntése pedig városstratégiai jelentőségű. Rendkívül fontos üzleti sikerek előmozdítója volt: amikor külföldi befektető érkezett tárgyalni a városvezetéssel, a város tárgyalási pozícióját erősítő szempont volt.

Önbizalommal töltekezni

2019 szeptemberében nyitja meg a kapuit a mintegy 500 diák előtt az ISD, amely az óvodától az érettségiig egy intézményben teszi lehetővé a tanulást. Már néhány szülő is ott volt a pénteki alapkőletételen, valamint Öreg János igazgató pohárköszöntőt mondott.

ojFotó: Matey István

A bizalomról szólt, ami érezhetően körülvesz, s az önbizalomról, aminek megléte vagy hiánya alapvetően befolyásolja az egyén sikerességét. Kelet-Európában kicsit erősíteni kell az önbizalmat – mondta.

BB


A Debreceni Nemzetközi Iskola látványterve
Debrecen - Döntött a bizottság: megvan a nyertes pályamű a Debreceni Nemzetközi Iskola építésére. Bordás Péter, illetve az általa vezetett építész stúdió nyerte meg a Debreceni Nemzetközi Iskola tervezésére kiírt pályázatot – jelentette be szerdán Papp László, Debrecen polgármestere. Szavai szerint...