Már Putnokon is veszélyes a levegő

Akt.:
Már Putnokon is veszélyes a levegő
© Fotó: Dreamstime
Putnok – Jelentősen romlott a levegőminőség több településen is a keddi nap folyamán.

Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Putnokon veszélyes volt a levegő minősége. Nyolc településen egészségtelen (Budapest, Debrecen, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Szolnok, Tököl, Vác), további nyolc településen pedig kifogásolt (Dunaújváros, Hernádszurdok, Oszlár, Pécs, Salgótarján, Százhalombatta, Székesfehérvár, Várpalota) volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Veszélyes levegőminőség esetén az egészséges lakosságcsoportnál is tünetek jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek a köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és könnyezés. Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul számos szív-és érrendszeri, illetve légzőszervi betegség kialakulásához, illetve a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a szabadban, kerüljük a helytelen fűtési módok alkalmazását és részesítsük előnyben a tömegközlekedési módok használatát. A veszélyes és egészségtelen minősítést kapott területeken nem javasoljuk a kerékpározást. Azok számára, akik mégis kerékpárral közlekednek, megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3 típusú) használata javasolt a forgalmas utak mentén.

ÉM