Már osztják a katonák az arzénmentes vizet

Akt.:
Már osztják a katonák az arzénmentes vizet
Hajdú-Bihar – A vezetékes víz nem lett rosszabb, a kitelepüléssel csak az uniós előírásoknak tesznek eleget.

Nyolc hajdú-bihari települést (lásd keretes írásunk) lát el egészséges ivóvízzel január 1-től az V. Bocskai István Lövészdandár addig, amíg nem fejeződnek be azok a vízminőségjavító programok, melyek segítségével az uniós előírásnak megfelelően, 10 mikrogramm/liter alá tudják csökkenteni a vezetékes ivóvíz arzéntartalmát. A lövészdandár mintegy 120 katonával és 100 technikai eszköz segítségével 6 megyében közel 180 ezer ember számára biztosítja ilyenformán az egészséges ivóvizet – minderről Lippai Péter ezredes beszélt csütörtöki, bocskaikerti sajtótájékoztatóján, a posta előtt felállított vízellátó egységnél. Mint azt lövészdandár parancsnok-helyettese hangsúlyozta, a vezetékes víz nem lett rosszabb, nem változott, e kitelepüléssel csak az uniós előírásoknak tesznek eleget, hogy bárki hozzájusson az arzénmentes, egészséges ivóvízhez.

Kétnaponta

– A településeken a helyi önkormányzatok által kijelölt helyeken, s a hivatalok munkatársainak felügyeletével történik a vízosztás, azért, hogy mindenki biztosan megkapja a napi 2 liter fejadagot – tájékoztatott Lippai Péter, megjegyezve: eddig még sehol sem utasítottak el senkit, aki ennél többet kért, mivel folyamatosan tudják pótolni a vízkészletet, ha szükséges. Kérdésünkre elmondta, az egységek – melyek Debrecenből indulnak – minden másnap 8 és 16 óra között állnak a lakosság rendelkezésére egy adott településen, ahol egyszerre két napi adagot mérnek ki az egy köbméteres víztartályból. A január-februári hideg időjárásra való tekintettel a parancsnok-helyettes közölte: -15 Celsius fokig nem kell attól tartani, hogy a víz belefagy a tartályba, a csapokat viszont folyamatosan forró vízzel fagymentesítik a katonák. Arról, hogy pontosan hol vehetnek vizet a lakosok, az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a településen élőket.

Más forrásból is

Bocskaikertben 2,5 ezer ember vízellátását biztosítják a katonák addig, amíg a telelpülést (valamint Téglást és Hajdúhadházat is) ellátó geszterédi kutat korszerűsítik, ám mivel a vezeték maga is már legalább negyven éves, s más forrásból nem tudják a vizet biztosítani, így szeretnének egy “alternatív” megoldást is – minderről már Szőllős Sándor polgármester beszélt. Elmondta, egy hajdúböszörményi céggel kötöttek szerződést a szennyvíz kezelésére, s szeretnék, ha jövőben kiépülne egy vezeték a két város között, hogy az ivóvíz ellátás is megoldott legyen. – Így nem lennénk olyan kiszolgáltatottak, korábban ugyanis többször előfordult, hogy csőtöréskor 1-2 napig lajtoskocsiból tudtak csak a lakók vizet venni – tette hozzá magyarázatképp. Újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, a közfoglalkoztatottak és a tanyagondnokok segítségével, ha arra igény merül fel, akkor azokat az időseket is el tudják látni a katonaság által biztosított arzénmentes vízzel, akik nem tudnak eljönni a postához. Az oktatási intézményben és az idősotthonokban azonban nem tervezik a külön vízellátás megszervezését, mert a vezetékes ivóvíz minősége ugyanolyan mint a korábbi években volt, csak az uniós előírások szigorodtak.

HBN-FÁ

 

Az érintett hajdú-bihari települések

Település Népesség

  1. Bagamér 2443
  2. Báránd 2700
  3. Berekböszörmény 1822
  4. Bocskaikert 2495
  5. Nyírábrány 3767
  6. Vekerd 154