Már nyáron rákészülhetnek a diákok az egyetemre

Már nyáron rákészülhetnek a diákok az egyetemre
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Megkezdődött hétfőn az egyetem természettudományi és technológiai karának (TTK) 2015-ös nyári tábora.

Az idén száznegyven fő részvételével zajló, egyhetes rendezvényen olyan középiskolát elvégzett diákok vehetnek részt, akik szeptembertől a kar valamely szakának hallgatói lesznek – így ez egyfajta felkészülés is nekik az elkövetkező időszakra.

Pintér Ákos, a TTK dékánja a megnyitón kiemelte, nemcsak szórakozás lesz ez a pár nap a fiatalok számára, hanem komoly tudományos munka. Megemlítette, örül annak, hogy sok ismerős szülőt lát, akik anno az egyetemre jártak, s úgy gondolták, gyereküknek is itt a helye.

Kun Ferenc, a kar oktatási dékánhelyettese azt ismertette, miről fog szólni a tábor. A résztvevők a délelőtti órákban témavezető mellett projektfeladatot fognak megoldani: a legtöbb téma a fényhez kapcsolódik, ugyanis 2015 a fény nemzetközi éve (erről Fülöp Zsolt, az Atommagkutató Intézet igazgatója külön előadást is tartott). Délutánonként pedig előadásokon, szakmai kirándulásokon vesznek részt a leendő hallgatók (hétfőn a földtudomány, kedden a fizika, szerdán a biológia, csütörtökön a matematika, pénteken a kémia témakörében).

Folytatódik a kutatás

Az elért eredményekről végül a tábor zárónapján, szombaton aztán be is számolnak majd a fiatalok. – A most kialakuló kapcsolatok nem érnek itt véget, hiszen szeptemberben a hallgatóknak lehetőségük lesz folytatni a megkezdett kutatást – tette hozzá Kun Ferenc.

HBN–VÉZS