Már nincs benne gát

Akt.:
Jobbról: Kerekes Gréta
Jobbról: Kerekes Gréta - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Rió (is) a célja a junior Eb- és vb résztvevő, felnőtt országos bajnok Kerekes Grétának.

Hazatért Magyarországra a Debreceni Sportcentrum- Sportiskola (DSC-SI) atlétája, Kerekes Gréta, aki a 60 és 100 méteres gátfutás specialistája, jelenleg is vezeti a hazai ranglistát. Gréta hosszabb ideje élt és készült Amerikában, ahol megtanulta, hogyan is küzdje le saját gátjait. Úgy érzi, még sok van benne, továbbra is a maximumra törekszik, próbál kijutni a riói olimpiára, amire egyre javuló időeredményeit elnézve reális esélye lehet.

Megérte váltani

– Tíz évig úsztam a Debreceni Búvárklubnál, de amikor 2002-ben a szüleim kivittek a junior atlétika világbajnokságra, amit Debrecenben rendeztek, és megláttam a gátfutást, rögtön beleszerettem, úgy éreztem, váltanom kell. Sokan azt hiszik, az atlétikát késő elkezdeni 14 évesen, ahogy én is tettem, de ezzel nem értek egyet, mert egy kemény sportágról beszélünk, amelyhez kell erőnlét. Az úszásnak köszönhetően megfelelő fizikális állapotban vághattam bele a gátfutásba – tudtuk meg Kerekes Grétától, aki abszolút nem bánta meg, hogy átpártolt az atlétikához, sőt, amint mondta, így világot láthat és a szabadban is versenyezhet, amit imád.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A DSC-SI sportolója 2006 óta az Egyesült Államokban készül, Gréta elmesélte, hogy is került olyan messze otthonától. – Hallottam, hogy sportösztöndíjjal külföldön is lehet folytatni a tanulmányokat, ami nagyon felkeltette az érdeklődésem. Tizenegyedikes koromban már korosztályos világ- és Európa versenyeken vettem részt, melyeken felfigyeltek rám amerikai egyetemek és ajánlatokat is kaptam. Az összeset visszautasítottam, mert Nebraskába szerettem volna menni, végül onnan is kaptam ösztöndíjat, így teljesülhetett a vágyam. Először Nebraskában töltöttem el másfél évet, majd átmentem Texasba, a UTEP-re (The University of Texas at El Paso – a szerk.). Roppant nehéz volt a dolgom, mikor kikerültem, mert bár tudtam angolul, középfokú nyelvvizsgám is volt, mégis, idő kellett, mire felvettem a ritmust. Hiányzott a családom is, egyedül voltam, hamar fel kellett nőnöm. Marketing szakos vagyok, még egy évem van, viszont már nem versenyezhetek egyetemi színekben, mert a szabályok értelmében csak négy évet lehet és az nekem már letelt. Valószínűleg csak később fogom befejezni a sulit, most nem megyek vissza, itthon készülök majd, az olimpiáig csakis az atlétikára akarok koncentrálni – avatott be a gátfutó, majd arra is rátért, milyen tervei vannak még.

Sokat fejlődött

– Nem indult jól a pályafutásom Nebraskában, rossz edzőm volt, nem figyeltek rám, elhíztam, lelassultam, nem fejlődtem semmit. Így másfél esztendő után átmentem Texasba, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, összeszedtem magam. Az utóbbi volt a legjobb félévem, 60 gáton hatalmas egyéni csúcsot futottam és megnyertem az egyetemi bajnokságot. Nagy gyengém volt, gátolt, hogy nem bírtam a nyomást, azonban az új trénerem, egy jamaikai olimpikon erre is odafigyelt, immár mentálisan is rendben vagyok, ami rengeteget segít. Jelen pillanatban úgy érzem, még sok van bennem, meglephetek még embereket és magamat is. Most az Universiádéra készülök, aminek már biztos részvevője leszek, aztán jön a szabadtéri-, illetve fedettpályás világbajnokság, majd az olimpia, bízom benne, ezekre is kijutok – bizakodott az atlétanő, akit a nagyobb sérülések szerencsére eddig elkerülték, az utóbbi időben azonban a térdével bajlódott, viszont úgy tűnik, a pihentetésnek és kezeléseknek hála hamarosan rendbe jön.

Kerekes Gréta pillanatnyilag Debrecenben készül, régi mesterével, Donka Lászlóval, ugyanakkor szeptembertől Pesten szeretne edzeni annak érdekében, hogy még többet tudjon kihozni magából, hiszen ha ő csinál valamit, akkor mindent belead, abban hisz, csak úgy érdemes bármibe is belekezdeni, ha a maximumra törekszünk.

Szombaton a Budapest Bajnokságon indul a cívisvárosi kiválóság, aki jó formában van, szerinte bármi megtörténhet a fővárosi viadalon.

HBN
hirdetés