Már nem olyan rossz a belvízhelyzet, de még mindig van mit szivattyúzni

Már nem olyan rossz a belvízhelyzet, de még mindig van mit szivattyúzni
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

A kedvező időjárási körülmények és a folyamatos szivattyúzás hatására javult viszont a belvízi helyzet az igazgatóság működési területén, egy nap alatt 550 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága – közölte a TIVIZIG.

Árvízvédelem

Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó mentén a 09.09-es Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon. Borznál ma reggel 8 órakor 310 centiméter volt a vízállás. A 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon elsőfokú a készültség. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 565 centiméter volt a vízszint. Mindkét védelmi szakaszon figyelő- és őrszolgálatot látnak el a TIVIZIG munkatársai.

Belvízvédelem

Miután az elmúlt 24 órában nem esett újabb csapadék, a szivattyútelepek pedig továbbra is üzemelnek a térségben, csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a TIVIZIG működési területén készültségben lévő öt belvízvédelmi szakaszon. Jelenleg 9 750 hektárt borít belvíz, ebből 2 400 hektár a vetés, 2 150 hektár a szántó és 3 650 hektár a rét, legelő. A belvízvédelmi készültség másodfokú a 09.01-es Tiszai-alsó és a 09.07-es Hamvas-sárréti szakaszon, míg elsőfokú a 09.02-es Tiszai-középső, a 09.03-as Tiszai-felső és a 09.04-es Kadarcs-karácsonyfoki szakaszon. Ezeken a területeken az elmúlt 24 órában 26 szivattyútelep üzemelt, amelyek együttesen 1 millió 700 ezer köbméter belvizet emeltek át.

Az ár- és belvízvédekezésben az igazgatóság 117 munkatársa vett részt az elmúlt 24 órában.

Címkék: , ,