Már nem, még nem

Már nem, még nem
© Fotó: AFP
A belföldi fogyasztás bővülésével járhat, hogy az Országgyűlés tizenhatról tizenöt százalékra csökkentette a személyi jövedelemadó kulcsát, valamint huszonhétről öt százalékra mérsékelte a lakásépítési szolgáltatás, illetve a sertés tőkehúsok általános forgalmi adójának a mértékét – állítják vezető hazai közgazdászok, hozzátéve, hogy ezen intézkedés nélkül a kereslet további élénkülésének igencsak bajos lenne lendületet adni az új esztendőben. Petneházi Attila írása.

Ez annál is inkább fontos lehet, mert az előrejelzések szerint az idén 2,5 százalékra csökkenhet a bruttó nemzeti termék (GDP) elmúlt évi három százalék körüli bővülése. Közgazdász körökben általános vélekedés, hogy a kereskedelmi forgalomban igazi fellendülést a munkaadói terhek mérséklése hozhatna, mert azok csökkenése esetén szívesebben adnának béremelést a munkáltatók, és ezáltal élénkülne a fogyasztás.

Különösen fontos lenne ez egy olyan esztendőben, amikor az európai uniós fejlesztési források lehívása terén egyfajta „finanszírozási gödörbe” kerül Magyarország, hiszen az előző hétéves költségvetési ciklus projektjei már lezárultak, az új pályázatok pedig még nem igazán nyíltak meg.

– Petneházi Attila –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés