Már nem üzlet a német rendszám Debrecenben?

Debrecen – Debrecen utcáin gyakran látni méregdrága luxusautókat, amelyek ugyan német forgalmi rendszámot viselnek, de a tulajdonosuk magyar állampolgár.

Ezen járművek némelyike saját tulajdonban van, legtöbbjüket azonban német cégektől bérelik a használóik. Nem véletlenül ilyen népszerű ez a konstrukció, hiszen a külföldről bérelt autó bérleti díjáról kiállított száma áfa tartalmát a külföldi adóhatóság eddig rendre visszautalta a magyar bérlőnek.

Az uniós szabályozással összhangban idén életbe lépett új adószabályok azonban megszüntették ezt a sokak számára idilli állapotot.

Mitől függ?

Januártól azt, hogy az ilyen típusú bérletről áfás számlát állítanak-e ki a vállalkozás számára, három tényező befolyásolja; a bérbeadás hossza, a bérlő adóalanyisága, illetve, hogy ténylegesen melyik államban használják az autót.

Az új szabályok szerint a magyar cég akkor kaphat németországi áfát tartalmazó számlát a bérbevételről, ha 30 napnál nem hosszabb időre béreli, és Németországban veszi át a járművet. Minden más esetben a német bérbeadó áfa nélküli számlát fog kiállítani a bérbeadásról, melynek értéke után a magyar bérlőnek kell az adót megfizetni, és a gépkocsi bérleti díjának az áfája nem lesz levonható. Ez minimum 25 százalékkal drágítja az üzletet, érdemes tehát az érintetteknek újragondolni, hogy a külföldi autóbérlet a jövőben is megéri-e nekik.