Már lehet tudni, mire költi idén a pénzét Berettyóújfalu

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Berettyóújfalu – Mielőtt a képviselők a költségvetésről a testületi ülésen tárgyaltak, három hetük volt az egyeztetésre.

A megkérdezettek egyöntetűen állítják, rekordgyorsasággal döntött a város képviselő-testülete az idei költségvetésről. Dr. Ökrös Zoltán jegyző szerint nem tartott másfél óránál hosszabb ideig a 15 napirendi pont megtárgyalása, holott ekkor döntöttek Berettyóújfalu idei büdzséjéről is, amelyet a képviselők egyhangúan fogadtak el.

Jól előkészítve

Erre még nem volt példa. Ezt már Muraközi István polgármester mondta el, hozzátéve, hogy ez is bizonyítja, a költségvetésük sem jobb- sem baloldali, hanem az egész városé. A testület tagjai már három héttel korábban megkapták az előterjesztéseket, tíz napjuk volt, hogy írásban tegyenek módosító indítványt. Másnap első, rá hét és nyolc nap múlva pedig második olvasatban megtárgyalták a bizottságok, majd a módosításokkal együtt került a testület elé. Azaz, akkor már csak a döntés játszotta a főszerepet. Az ötödik ciklusát töltő Balázs József független képviselő is ezt emelte ki, amikor a döntési mechanizmusról kérdeztük. Elmondta, nagy vitákra már nem kell számítani az üléseken, mert előzetesen már minden leegyeztethető a bizottságokban.

Ezek után a legfontosabb adatok a város idei költségvetéséről, melynek főösszege több mint 300 millió forinttal kevesebb, mint a 2015-ös. Mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 2 milliárd 79 millió 167 ezer forint áll. Ebből a bevételi főösszeg egymilliárd 676 millió, és ehhez jön a 403 millió a finanszírozási, amiből 209 millió 417 ezer a működéshez, 193 millió 742 ezer forint a felhalmozáshoz szükséges.

400 millió iparűzési adó

Az általános működéshez és az ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatások nagysága idén 809 millió forint. Az iparűzési adóból 400, a gépjármű adóból 50 millióra számít az önkormányzat. A víziközmű vagyonhasznosításból és az idei bérleti díjakból összesen 104 millióval, a parkolásból pedig 38,5 milliós bevétellel kalkulálnak.

Jut mindenre

A szociális támogatási rendszerben 68 millió jut a nehéz anyagi helyzetben lévőknek. Öt-öt milliót szánnak a hulladékszállítási díjkedvezményre, illetve az első lakáshoz jutóknak. Kátyúzásra 13 millió, aszfaltos utak karbantartására 14 millió az előirányzott összeg. Az idén megalakított Berettyó Kulturális Központ 156 millióval gazdálkodhat ebben az évben. A Vas Jenő Óvoda és Bölcsőde 304, a közintézmények fenntartására 337 a polgármesteri hivatal 242 milliós költségvetéssel számolhat. Általános tartalékba az elsőre tervezett 30 millió helyet a módosítás után 16 millió 800 ezer, polgármesterire 5 millió, egyensúlyira 19 millió 933 ezer, felhalmozási tartalékra 50 millió forintot állítottak be a város idei költségvetésébe.

HBN–ÉP
hirdetés