Már lehet a neten válni

A kapcsolatok sem a régiek. Elég egy laptop és internet a szerelem megtalálásához, de a házasság felbontásához is…?
A kapcsolatok sem a régiek. Elég egy laptop és internet a szerelem megtalálásához, de a házasság felbontásához is…? - © Illusztráció: Getty Images
New Yorkban már legális a papírokat online kiküldeni.

Valakit törölni az ismerőseink listájáról egy közösségi oldalon, úgy tűnik, nem a legmodortalanabb dolog, amit tehetünk. A New York-i bíróság olyan jogszabályt alkotott, amely lehetővé teszi, hogy egy privát Facebook üzenetben küldjük el a hivatalos válási papírokat az érintetteknek.

Az új szabály bevezetését Ellanora Baidoo és férje, Victor Sena-Blood-Dzraku inspirálta. A férfit egyszerűen lehetetlen volt elérni – írja a Daily News. A válási nyomtatványok kézbesítése a hagyományos úton nem sikerült, még egy erre szakosodott magánnyomozó sem találta meg a férfit. A National Public Radio munkatársai utánanéztek a válás helyes módjának, és a következőket tették közzé: Természetesen a dokumentumok kézbesítése elsősorban személyesen történik, de ha ez nem sikerül, az elektronikus továbbítás is egy megoldás. Ennek nagyon egyszerű oka van. A közösségi média rendkívül nagy hatással van az életünkre, befolyását statisztikai adatok is alátámasztják. Korábban, ha a bíróság nem tudta elérni a vádlottat, értesítést kellett hagyni a vádlott utolsó ismert címén, vagy az újságban kellett megjelentetni. Ezek a módszerek nem garantálták, hogy az információ célba ér. A nem túl távoli jövőben akár kedvenc weboldalaink beléphetnek a törvényhozásba, és az ismerős felületeken kaphatjuk meg a bírósági idézéseket.

A döntéshozó bíró elismerte, hogy a módszer nem hagyományos, viszont úgy hiszi, hogy a vádlottnak joga van tudni, hogy perelik, és a közösségi oldalak megfelelőek az információ eljuttatására. Hivatalos dokumentumok közösségi oldalakon keresztül való kiküldésére már korábban is volt példa, egy New York-i férfi tavaly a gyerektartás befizetésének elmulasztására hívta fel exneje figyelmét a Facebookon.

ÉKN

Címkék: , ,hirdetés