Már könnyebb az életük

A beszélgetést követően nyitották meg Gasztonyi Kálmán képzőművész kiállítását
A beszélgetést követően nyitották meg Gasztonyi Kálmán képzőművész kiállítását - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A szabad vallásgyakorlás hiánya miatt nehéz volt zsidónak maradni.

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) nemzetközi konferenciáját, amely ezúttal az Élet a holokauszt után címet kapta. A rendezvény egyik programpontja során a résztvevők kötetlen kerekasztal-beszélgetésen, saját élményeken keresztül értekeztek arról, hogy a holokausztot követően miként tudták megőrizni zsidó voltukat.

Csak magnóról szólt

Horovitz Tamás, a DZSH elnöke elmondta, nehéz volt a második világégés és a rendszerváltás közötti időszak, hiszen ekkoriban nem tudták szabadon gyakorolni vallásukat. Az ő szülei azonban aktív zsidó életet éltek, így számára is természetesnek hatott mindez. De a cívisvárosban sokan nem akartak vagy nem tudtak beszélni se a holokausztról, se saját vallásukról, így akadtak olyanok, akik csak felnőtt fejjel szembesültek azzal, valójában zsidó származásúak.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A beszélgetés során a legtöbben azt említették, hogy a jelenben a fiatalok hiánya a legnagyobb gond. Ezt megerősítette például Paszternák Antal, a Komáromi Zsidó Hitközség elnöke is. Náluk például a háborút követően fokozatosan leépült a közösség, előfordult, ünnepeken már csak magnóról szólt az ima, de a 90-es évektől elkezdődött a megerősödés.

Elveszítette állását

Esküvőt viszont 1974 óta nem tartottak, de az utolsónak is szomorú végkifejlete volt: egy zsidó tanárnő Nyitráról jött át, hogy férjhez menjen, és mire hazautazott, addigra a házassága miatt ki is rúgták állásából.

HBN-VÉZS