Már jobban van a sérült darumadár

Már jobban van a sérült darumadár
© Fotó: Rendőrség
Polgár, Hortobágy – A rendőrök ismét bizonyították, hogy az állatokra is vigyáznak.

Fiatal darumadarat talált Polgár mellett legeltetés közben egy juhász csütörtökön. A madár a bozótosba akadva vergődött. Emlékezve a berettyóújfalui rendőrök közelmúltbeli bölömbikamentésére, a férfi őket hívta. A madarat kiszabadították, majd amikor biztonságba helyezték, értesítették a hortobágyi madárkórházat, ahonnan dr. Déri János, a Madárkórház Alapítvány megbízott képviselője a helyszínre sietett.

– A hortobágyi madárkórházba érkezése után rögtön el is kezdődött az újdonsült „páciens” kezelése. A vizsgálatok során egy véletlen, villanyvezetéknek való ütközésen túl felmerült növényvédő-szerek által okozott mérgezés gyanúja is. A szárnyas szaruhártyája sárgás, ami májbántalmakra következtet, széklete pedig elhalásos bélgyulladás tüneteit mutatja. Első kezelését tabletta és infúzió formájában bekerülésekor megkapta – tájékoztatott a kórház vezetője. Elmondta azt is, hogy a daru Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer Ft. Európai állománya alig haladja meg a 100 ezer párt. Ritka páciens a madárkórházban, nem jellemző, hogy vezetéknek ütközik, ezért is gyanakodnak mérgezésre – előfordulhatott, hogy mérgezett pockot vagy valamilyen növényvédő granulátumot vehetett fel, mert bár esteledett, még messze volt a madár a folyási halastórendszertől, ahol éjszakáznak.

– Az állapota jelenleg stabil, elmúltak a hányás-hasmenés, valamint az idegrendszeri sérülés, a koordinálatlan mnozgás tünetei, bizakodunk a gyógyulását illetően – fogalmazott dr. Déri János.

HBN