Már jobb a vasúti közlekedés feltétele

Az észak-keleti vasútvonalakon viszonylag már normalizálódott a vasúti közlekedés, de késésekre még számítani kell. A napközbeni sebességkorlátozásokat – amelyeket az erős szél miatt a villanymozdonyokkal közlekedő vonatokra terjesztettek ki – feloldották.

Nyíregyháza és Császárszállás között a hajnali síntörést a délelőtti órákban, Miskolc és Szerencs között a vasárnap este megrongálódott felső vezetékrendszert a délutáni órákban helyreállították. Így ott már jelentős késésre nem kell számítani. Napközben emiatt néhány vonat ideiglenesen kimaradt a menetrendből.

A térségben Görögszállás és Tiszalök, valamint Záhony és Nyíregyháza között hóekékkel tisztítják a vasúti pályát, a szél által felépített hóakadálytól. A Nyírvidéki Kisvasúton továbbra sincsenek meg a biztonságos vasúti közlekedés feltételei, így ott szünetel a vasúti közlekedés.

A hideg időjárás miatt a váltóállító berendezések kezelése rendkívül nehéz folyamat, a készenléti vasutasok kézi és gépi erővel biztosítják a vonatközlekedést. Az éjszaka is rendelkezésre állnak a munkatársak és a bevethető technikák. A vonatok fűtését az induló állomásokon ellenőrzik.

Tekintettel arra, hogy az időjárás miatt az InterCity vonatok menetrend szerinti közlekedése nem garantálható, a vasúttársaság – az üzletszabályzat szerint – az IC-pótjegyek árát nem téríti vissza.