Már javában készülnek a temetők mindenszentekre

Már javában készülnek a temetők mindenszentekre
© Fotó: Derencsényi István, archív
Hajdú-Bihar – Ezúttal is tovább tartanak nyitva a temetők halottak napja alkalmából.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Debreceni Köztemetőt üzemeltető AKSD megkezdte az előkészületeket a halottak napja körüli, megnövekedő látogatói forgalom kiszolgálása miatt.

A temető október 23-tól november 2-ig tovább tart nyitva (reggel héttől este hétig, illetve október 31-én és november 1-jén este nyolcig), illetve az ezen időszakra eső két szombati napon is megengedik az autóval történő behajtást. Október 30-tól november 2-ig viszont forgalomkorlátozást vezetnek be a Benczúr Gyula utcán (a temető I. és II. kapuja között is szakaszt lezárják az autósok elől), a II. és III. kapu közötti utat pedig egyirányúsítják. A kedden tartott sajtótájékoztatón Gábor Zsombor városüzemeltetési csoportvezető elmondta, a sűrített járatok miatt érdemesebb tömegközlekedéssel megközelíteni a helyet.

A lombhullásra is gondoltak

A virágárusítás ezúttal is szélesebb körű lesz (a tükörtó mellett is állnak majd bódék), az őszi lombhullás miatt pedig a cég a bejáratoknál ingyenes, 60 literes gyűjtőzsákokat is ad az azt igénylőknek. Mindenszentek napján emlékműsort és egyházi megemlékezéseket is hallhatnak a látogatók, illetve október utolsó és november első napján a II. számú ravatalozóban Jászberényi András és Jászberényi-Szendőfi Éva képzőművészek alkalomhoz kapcsolódó alkotásaiból tekinthető majd meg kiállítás.

Halottak napjához közeledve tartott tájékoztatót az AKSD Fotó: Derencsényi István ©

Érthető módon nem csak a Debreceni Köztemetőben készülnek a halottak napjára. Kari Irén, a megyében 24 temetőt üzemeltető Hajdú-Bihar Megyei Temetkezés Vállalat vezetője elmondta, ők is mindenhol meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat október utolsó hétvégéjén.

A helyszínen segítenek

Emellett az összes temetőben jelen lesznek dolgozóik, hogy segíthessenek azoknak, akik szeretnék újra megváltani a lejáró sírhelyeket – ezeket egyébként etikettcímkével szokták megjelölni, de a távoli rokonok miatt országosan is meg szokták hirdetni, mely sírokat érintheti felszámolás.

HBN–VÉZS








hirdetés