Már három orosz testvérvárosa van Debrecennek

Akt.:
Papp László és Valerij Jurjevics Vinogradov
Papp László és Valerij Jurjevics Vinogradov - © Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Debrecen – Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen és Moszkva északkeleti közigazgatási körzetének önkormányzata.

Papp László polgármester és Valerij Jurjevics Vinogradov aláírta a testvérvárosi megállapodást 2018. szeptember 19-én Moszkvában. A szerződésben foglaltak szerint gazdasági, turisztikai, oktatási és kulturális együttműködés indulhat meg a két település között – írja közleményében a debreceni önkormányzat.

A testvérvárosi megállapodást egy 2017. november 23-án, Debrecenben aláírt szándéknyilatkozat előzte meg. Akkor a Valerij Jurjevics Vinogradov, Moszkva északkeleti közigazgatási körzetének prefektusa tárgyalt Debrecen polgármesterével, Papp Lászlóval annak érdekében, hogy előkészítsék a szerződést. 2018. május 31-én a debreceni közgyűlés hozzájárult a megállapodás aláírásához.

Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A testvérvárosi megállapodás hét pontban rögzíti az együttműködés lehetséges területeit: támogatják és elősegítik a kölcsönös kereskedelmi, gazdasági, idegenforgalmi kapcsolatok kialakítását és fejlesztését, ösztönzik a helyi vállalkozásokat a kölcsönös tőkebefektetések terén. A testvérvárosi megállapodásban az aláíró felek rögzítették, hogy támogatják a kapcsolatfelvételt a gyermek, ifjúsági és felnőtt sport terén, valamint versenyek szervezését különböző sportágakban. Együttműködnek az oktatási területén, szorgalmazzák és elősegítik a városok történelmi emlékeinek védelmét, szakemberek cseréjét. Támogatják és elősegítik a kulturális és turisztikai területeken történő együttműködést. Szorgalmazzák továbbá kiállítások, vásárok, konferenciák megszervezését.

Moszkva észak-keleti körzete 101 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, lakosságszáma 1,5 millió fő. Moszkva északkeleti közigazgatási körzete Debrecen 19. testvérvárosa, Oroszországban a harmadik Szentpétervár és Sziktivkar után.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –