Már háborúba is óvatosabban megyünk

Már háborúba is óvatosabban megyünk
© Illusztráció: Getty Images
A két világháború után töredékére esett vissza a harcokban életüket vesztők száma.

Kulcsfontosságú tényezője a világ jobb hellyé válásának a demokrácia elterjedése. Az amerikai és a francia szabadságharctól számítjuk a globális terjedést, de a hidegháború végével még korántsem állt le a legnépszerűbb államforma térnyerése.

A demokrácia egyik legnagyobb vívmánya, hogy soha (vagy csak nagyon ritkán) fordul elő, hogy demokratikus kormányok egymással háborúzzanak, ráadásul jelentősen kisebb az esély arra is, hogy „lemészárolják” népüket. A demokrácia állandó nyomás alatt tartja a politikusokat, hogy minden megtegyenek választóik boldogságáért, hozzájárul a technológiai és gazdasági fejlődés átvételéhez és elterjesztéséhez is. Nem utolsósorban pedig az egyik legnagyobb előnye, hogy az emberek maguk választhatják meg vezetőiket.

Kevesebb áldozat

A Vox összeállítása természetesen nem látja, s nem is akarja rózsaszín szemüvegen keresztül láttatni életünket. Mint írták, a modern világ is „megszülte” a maga borzalmait – különösen a „gépesített gyilkolás” a két világháború alatt. Ám azt követően drámai javulás történt. A csatákban elhunytak aránya a Föld népességének egészét vizsgálva döbbenetesen visszaesett, ennek legfőbb oka pedig leginkább abban keresendő, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalmak (mint az USA és Oroszország) igyekszenek tartózkodni a nagyobb háborúktól. Természetesen a csatározásoknak nincs vége, de sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy a harcok ne veszélyeztessék az emberiség eddig elért eredményeit, mind gazdasági, mind tudományos innovációk terén.

HBN


Soha ennyi gyerek nem járt még iskolába

Mióta mind több gyermek éli meg az iskolaérettséget (1990-ben még ezerből 90, ma már csak 43 gyermek hal meg 5 éves kora előtt), azóta az oktatási lehetőségek is széleskörűbbek, mint valaha. A világ iskolaérett gyermekeinek 91 százaléka vesz részt az oktatásban. Még a szubszaharai térség, ahol a legrosszabbak a beiskolázási adatok is sokat fejlődött. Mint a Vox cikkéből kiderült, míg 1990-ben mindössze a gyermekek 52 százaléka, addig 2012-re már a 80 százaléka ült iskolapadba.

Világunk napról napra élhetőbb hellyé változik
Egészségesebbek, gazdagabbak, okosabbak és békésebbek vagyunk, mint valaha.


Címkék: ,