Már egy évre való esett

Már egy évre való esett
Belvízveszély: Görbeháza, Nádudvar, Furta, Magyarhomorog, Hajdúböszörmény, Biharnagybajom.

A vízügyes szakemberek külön nyilván tartják a november elsejétől a következő év október 31-ig lehulló csapadék mennyiségét. A 2008-2009-es időszak ebből a szempontból átlagosnak volt tekinthető.

A következő “vízügyi év” mindenképpen rendkívüli lesz. Ugyanis tavaly november 1-jétől idén május végéig – 7 hónap alatt – annyi csapadék hullott, mint az 12 hónap során együttvéve. Orbán Ernő, a Tikövizg osztályvezetője bocsátotta előre e tényeket péntek déli beszélgetésünkkor.

A belvízhelyzetről érdeklődtünk ekkor. Kiemelte a májusi csapadék adatot: az átlagosan 50-60 milliméterhez képest idén 140 milliméter áztatta a talajt. Különösen esős volt a tiszamenti és a sárréti térség. A belvíz mindenhol gondot jelent. Hajdú-Bihar megyében első fokú készültséggel védekeznek Görbeháza, Mikepércs, Nádudvar, Furta és Derecske településeken. A magasabb, II. fokú készültséget kellett elrendelni Körösszakálnál, Magyarhomorogon, Biharnagybajomban és Hajdúböszörményben.

A belterületi védekezés a helyi önkormámyzatokra hárul – tette hozzá Orbán Ernő. Elmondta azt is, hogy a felsorolt településeken kívül szinte mindegyik városban, faluban találni mélyebben fekvő, kötöttebb talajú utcákat, térsékeget, ahol aggasztóan nagy a belvíz.

Enyhén áradó

A folyók vízszintje is emelkedett, többfelé kellett készültséget elrendelni. Tiszafüred és Tiszakeszi között III., Tiszakeszi és Rakamaz között II. fokozat van érvényben. Az árhullám az elmúlt napok esőzései miatt enyhén emelkedő tendeciát mutat.

A Hortobágy-Berettyó főcsatorna Bucsa és Nádudvar közötti szakaszán pénteken még másodfokú volt a készültség, de Orbán Ernő biztosra mondta, hogy szombat reggel III. fokozatra kell módosítani. Elsőfokú volt a készültség Szeghalom és Darvas között a Berettyó bal partján.