Már dolgozó startupperekkel ülnek le

Startupperek az !gen Debrecen versenyén
Startupperek az !gen Debrecen versenyén - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kényes kérdések is felvethetők a kerekasztalnál.

– A startupok nagy növekedés előtt álló cégek, a magyar piac azonban kicsi ahhoz, hogy jelentős mértékű gyarapodást tudjon generálni. Tehát a „startuppereknek” minimumfeltétel az angoltudás. Bagatellnek hangzik, de ez ma helyi szinten nem megoldott probléma – vetette fel a nemrég létrejött Debreceni Startup Kerekasztal egyik első lehetséges témáját Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város és Gazdaságfejlesztési Központ vezetője. A városvezetés által létrehozott szervezet feladatköre sokrétű. – Egyrészt szeretnénk ide vonzani cégeket, gyárakat, például az ipari parkba vagy barnamezős beruházásra, másrészt a meglévő helyi vállalatokat igyekszünk segíteni az európai piacra jutásban.

A gazdaságfejlesztés része a startup ökoszisztéma felkarolása is. A legcélravezetőbb, ha együtt vizsgáljuk meg, találjuk ki, mit kell ahhoz tennie a városnak és a vállalkozóknak, hogy itt szülessen meg a következő Microsoft – részletezte Póser Zoltán, aki a legutóbbi DebTech meetup nevű rendezvényen jelentette be az e célok érdekében létrehozott kerekasztalt.

Ha a politika belenyúl…

A résztvevő tizenhat szervezet képviselői – már működő helyi startupok, a környék informatikai cégeit összefogó IT klaszter a Debreceni Egyetem Technológia- és Tudástranszfer Iroda, valamint az EDC képviselői – várhatóan havonta ülnek majd asztalhoz, ahol feltehetnek kellemetlen kérdéseket is. Ilyen például az, hogy a város gazdaságfejlesztést támogató törekvéseinek kétségtelen pozitívumai mellett nem félő-e, hogy épp az innovációra nincs jó hatással a politika jelenléte. – A kérdés teljesen jogos. Ha valamibe a politika belenyúl, akkor annak feltételeit nem a piac generálja. A startup gondolkodást nem segíti a magasabb szintről érkező nyomás. Ez a fórum azonban nem felülről jövő kezdeményezés. Nem direktben a városvezetés csapata kezdte, hanem egy gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cég, azaz mi. Mi pedig egyenrangú partnerként szeretnénk részt venni ezen a kerekasztalon, amelyen a várost képviseljük. Az itt született ötletek nyomán javaslatokat tudunk tenni a polgármesternek – válaszolta Póser Zoltán, aki az EDC minden tevékenységével egy élhetőbb város megteremtésére törekszik.

Egy korábbi nyilatkozata szerint célja, hogy Debrecen 2050-re a Forbes magazin élhető városokat számba vevő listáján akár az első tízbe is bekerüljön. Mint említette, az élhetőség három legfontosabb összetevője az oktatás, a gazdasági stabilitás, illetve a közlekedés színvonala.

– Horváth Borbála –