Már Debrecenben is végeznek idegen donortól származó csontvelő-átültetést

Akt.:
Már Debrecenben is végeznek idegen donortól származó csontvelő-átültetést
© Fotó: Debreceni Egyetem
Debrecen – Elvégezték az első, idegen donortól származó csontvelő-átültetést a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékén.

A beavatkozást a világon már csaknem ötven éve végzik, Magyarországon azonban eddig csak egy fővárosi központban történt felnőtt betegeken idegen donoros őssejt-transzplantáció. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a napokban hajtották végre az első ilyen beavatkozást.

– A fehérvérűség vagy súlyos csontvelő-elégtelenség egyes eseteiben az orvostudomány mai állása szerint csak a másik embertől kapott csontvelői sejtektől várhatunk gyógyulást. Az idegen donoros csontvelő-transzplantáció során vagy csontvelői őssejteket, vagy a perifériás vérben keringő őssejteket veszünk a donortól, amit a vérképzőszervi, csontvelői betegségben szenvedő betegnek adunk be – magyarázta az eljárás lényegét Illés Árpád, a Hematológiai Tanszék vezetője.


Fotó: Debreceni Egyetem Fotó: Debreceni Egyetem ©

A beavatkozás célja, hogy megfelelő előkezelés után a beteg csontvelősejteket elpusztítva az egészséges vérképző őssejtek beépüljenek a beteg sejtekbe, meghozva ezzel a gyógyulást. A folyamat során fontos, hogy a beültetendő csontvelő megfelelő immunológiai egyezést mutasson a beteggel, mert csak ez esetben lehet a sikeres beültetést elvégezni.

Rövidül a várólista

– Nagy előrelépés és mérföldkő az ország, a hematológiai betegek és az egyetem számára is, hogy a debreceni Hematológiai Tanszéken is elindulhat az idegen donoros őssejtátültetés a saját csontvelőből származó őssejtátültetés mellett. Ez az eljárás a fejlődő technikának köszönhetően egyre több beteg számára teremti meg a gyógyulás esélyét. Azzal pedig, hogy hazánkban már két központban is végzik a transzplantációt, rövidül a várólista. Az intézmény az Országos Egészség Pénztártól évente 20 beavatkozásra kapott engedélyt a meglévő 60 autológ transzplantáció mellé – összegezte a professzor, aki hozzátette, hogy a beavatkozást többéves hematológiai előkészítő munka előzte meg, hiszen az eljárás számos társszakma és szakterület – klinikai orvostudomány, labordiagnosztika, transzfúziológia – megfelelő felkészültségét is igényli.

HBN
hirdetés