Már csak egy akadály van Orosz Viktor és a vb-cím között

Már csak egy akadály van Orosz Viktor és a vb-cím között
© Fotó: Letizia Sportclub
Debrecen – Két éve Franciaországban Orosz Viktor szinte a semmiből előbukkanva, óriási meglepetésre világbajnoki címet szerzett a World Archery Teremíjász Világbajnokságán. A mezőny akkor még egyik legfiatalabb versenyzőjét senki sem sorolta az esélyesek közé. Azóta eltelt két év, rengeteg verseny, és rengeteg siker követte az első nagy győzelmet és most eljött az ideje, hogy Viktor megvédhesse világbajnoki címét.

A Teremíjász Világbajnokságnak, amit kétévente rendeznek meg, az idén Ankara ad otthont. A versenynek otthont adó Congressium az egyik legmodernebb létesítmény, ahol valaha is hasonló megmérettetést rendeztek. Természetesen a biztonsági előírások és intézkedések sokkal szigorúbbak, mint máshol.

Ankara március 1- 6. között látja vendégül a világ minden tájáról érkező íjászokat.

A verseny kvalifikációs fordulóját szerdán rendezték, ahol a Magyarországot egyedüliként képviselő Orosz Viktor a második legjobb eredményt lőtte mezőnyében. A kvalifikáció során 60 lövést adnak le a versenyzők, és 18 méterről kell eltalálni egy 2 centiméter átmérőjű kört, mely 10 pontot ér. A lőhető 600 pontból Viktor 593 –at lőtt, ami egyben új magyar csúcs is. Most már a verseny komoly esélyeseként tekintenek rá, az íjász világszervezet rögtön a kvalifikáció után egy esélylatolgató interjút kért tőle.

Csütörtökön kezdődtek a kieséses fordulók, ahol a legjobb 8 közé jutásért az olasz Festi Manuel ellen 148 -143 arányban győzni tudott. A legjobb 4 közé az amerikai Carson Sapp ellen vezetett az út, 148-146 lett a vége. Ezután már az aranydöntőbe jutás volt a tét, ahol a török Furkan Derneklit kellett legyőznie. Ez a meccs is 148-146 –ra végződött.

A csütörtöki versenynapot a helyszínen izgulta végig Magyarország ankarai nagykövetségének több munkatársa és az Ankarában élő magyar közösség néhány tagja is.

Viktor tehát egy fontos lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megvédhesse világbajnoki címét. Ehhez már csupán egyetlen akadályt kell legyőznie: a görög Christos Aerikos lesz a vasárnapi döntőben ellenfele.

A mérkőzést élőben közvetíti az Archery TV, magyar idő szerint 9:55 –kor. Itt lehet majd követni:

Bármi történjen is vasárnap délelőtt, Viktor már mindenképp éremmel tér haza a világbajnokságról, és ez óriási siker a magyar íjászsport és minden magyar számára.

– Letizia Sportclub –
hirdetés