Már biztos: Észtország bevezetheti az eurót jövőre

Az Európai Unió (EU) pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták Észtország csatlakozását az eurózónához.

A balti állam január elsejétől vezetheti be a közös fizetőeszközt– közölték diplomáciai források az AFP-vel. Észtország lesz a 17. EU-s állam, amely euróval fizet. Az Európai Bizottság (EB) ajánlása szerint Tallinn teljesítette a bevezetéshez szükséges feltételeket. Észtországban az idén 2,4 százalékos deficittel számolnak, az államadósság pedig a GDP mindössze 9,6 százalékát teszi ki.

Észtország eredetileg 2007-ben szeretett volna a közös pénzt használók klubjához csatlakozni. Ám akkor magas volt az infláció a balti államban, ezért nem vezethette be az eurót. Az Európai Központi Bank most is arra figyelmeztette Tallinnt, hogy nem lesz könnyű dolga kordában tartani az árakat, ha csatlakozik. Észtországban az infláció a gazdasági válság miatt csökkent jelentősen, mivel a gazdaság teljesítménye is zuhant.

Elemzők szerint ugyanakkor nehéz időszakban csatlakozik az egykori szovjet utódállam. Az eurót a görög válság is megtépázta, és évek óta nem volt ilyen gyenge a közös pénz a dollárral szemben. Igaz, az olcsó euró az exportőröknek kedvez, és valamelyest élénkítheti a gazdaságot is. Észtország 1992-ben nyomott saját pénzt. A koronát először a német márkához kötötte, 2002-ben pedig az euróhoz.

– Független Hírügynökség –