Már állandó kiállításon is láthatjuk a világhírű leleteket

Új, állandó kiállítás nyílt a böszörményi kincseknek
Új, állandó kiállítás nyílt a böszörményi kincseknek - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – A Hajdúsági Múzeum alapításának 90 éves évfordulója alkalmával, 2014-ben nyílt meg az a kiállítás a hajdúvárosban – a Magyar Nemzeti Múzeummal és a debreceni Református Kollégiummal való együttműködésünk során –, amely az eddigi legteljesebb összetételben mutatja be az 1858-ban előkerült, egy késő bronzkori kincshorizontnak nevet adó böszörményi kincset.

A kiállításhoz kétnapos nemzetközi régészeti konferencia is kapcsolódott, amely a kincs korának régészeti problémáival foglalkozott.

A konferencia után egy évvel a leletegyüttes újra a régészeti kutatás középpontjába került, mert eredményes rendőrségi nyomozás következtében egy újabb, madárbárka motívummal díszített bronz szitulát találtak meg – egy férfi szerette volna értékesíteni, így leltek rá. A tárgy, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, minden valószínűséggel kapcsolatba hozható az 1858-ban előkerült leletegyüttessel, amelynek feldolgozásával lehetőség nyílik a híres kincs történetének minél teljesebb megismerésére.

Mindehhez hozzájárul az a tény is, hogy immár állandó kiállításon tekinthető meg a böszörményi kincs a Hajdúsági Múzeum szakembereinek, munkatársainak, önkénteseiknek és az EMMI Kubinyi Ágoston nevű programjának támogatásával. A tárlat június 26-án nyílt meg ünnepélyes keretek között.

HBN|Fotók: Horváth Tamás
hirdetés