Már 165 halott az afganisztáni lavinában

A legfrissebb adatok szerint már legalább 165 áldozata van a hétfői lavinakatasztrófának Afganisztánban – közölték szerdán afgán tisztségviselők.

A sérültek száma eddig 135, és a mentőalakulatok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma nőhet. Két nappal a katasztrófa után még mindig dolgoznak az esetleges túlélők kimentésén.

Az afgán egészségügyi miniszter szerint már 165 halottja van a hétfői lavináknak, amely egy forgalmas helyi utat temetett maga alá. A közmunkaügyi miniszter helyettese elmondta, hogy 1600 embert mentettek ki a lavina fogságából, de még mindig több mint száz jármű van a hágón. Ahmad Sah Vadír közölte, hogy a járművekben lehetnek emberek, illetve az áldozatok száma emelkedhet.

Ahmad Sah Vadír szerint sokkal több áldozat lett volna, ha nem mérsékelik a forgalmat a 3 400 méter magasan kanyargó hágón. A naponta több mint 16 ezer járművet kiszolgáló úton hétfőn csak pár száz jármű mehetett át – közölte a miniszter. A Szalang hágót az 1950-es években építették szovjet segítséggel: ez a legrövidebb és egyben a legforgalmasabb út, amely összeköti Afganisztán északi és déli részét.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő fotóriportere arról számolt be, hogy a lavina olyan erővel csapódott az úton haladó autóknak, hogy több járművet az út mellett lévő mély szakadékba lökött. A fotóriporter legalább kilenc autót és két autóbuszt látott a mélyben felborulva.

A mentésben a helyieket rendőrök valamint az afgán hadsereg egységei segítik, egyebek mellett nehézgépekkel, és folyamatosan érkeznek helikopterekkel az afgán katonák.