Manilában üdvözölték, Tajvanon elutasították a Fülöp-szigeteknek kedvező hágai döntést

Akt.:
Peking/Tajpej – A Fülöp-szigetek fővárosában örömünnepet tartottak az emberek, az ország zászlaját lobogtatva hangos zene mellett üdvözölték a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság keddi döntését a dél-kínai-tengeri területi vitával kapcsolatban – jelentette a helyi média.

A Manila és Peking egymással elletétes tengeri területi követelései miatt indított eljárásban több kérdésben is helyt adtak a Fülöp-szigetek panaszának. A választottbíróságnak ugyanakkor nincs eszköze határozatának érvényesítésére.

A Fülöp-szigeteki külügyminiszter Perfecto Yasay “mérföldkőnek” nevezte a döntést, egyben megerősítette elkötelezettségét “a viták békés rendezésére és kezelésére szem előtt tartva a térségi béke és a stabilitás elősegítését”.

Manilában a korábbi demonstrációkról ismert feliratú transzparenseket emeltek a magasba az emberek. Köztük olyanokat, hogy “A Fülöp-szigetek szuverenitása nem tárgyalás kérdése”.

A nyilvánosság előtt felszólalók egységre szólították fel a Kínával vitában álló nemzeteket, a kormány volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Roilo Golez pedig kifejezte: arra számít, hogy Peking idővel – a nemzetközi nyomás hatására – kénytelen lesz alávetni magát a hágai döntésnek.

Vietnam ugyancsak üdvözölte a határozatot és a nézeteltérések békés rendezése mellett foglalt állást. Le Hai Binh külügyi szóvivő Hanoiban a diplomáciai és jogi megoldást szorgalmazta elutasítva az erővel való fenyegetést.

Tajvan (Kínai Köztársaság) hevesen elutasította a választottbírósági döntést, közölte, hogy nem fogadja el azt, fenntartja szuverén jogait a vitatott dél-kínai-tengeri területek felett. Tajpej közölte, hogy a határozat, amely sziklának minősítette a közigazgatása alá tartozó 64 hektáros Tajping /Itu Aba-szigetet (a Spratly szigetcsoport legnagyobbikát), súlyosan megsértette területi jogait.

A tajvani kormány egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a területi vitákat többoldalú tárgyalásokon kell megoldani. Peking ezzel szemben kizárólag az érintett felek közti kétoldalú tárgyalásokat tartja elképzelhetőnek.

A tajvani kormányfő a Peking közleményéhez hasonlóan azt nyilatkozta, hogy Tajpej nem tartja magára nézve kötelező érvényűnek a hágai döntést.

Az Egyesült Államok arra intette a hágai döntésben érintetteket, hogy tartózkodjanak provokatív közleményektől és cselekményektől. “A döntés … fontos hozzájárulás a dél-kínai-tengeri viták békés rendezésének közös céljához” – fogalmazott John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője. Egyúttal arra sürgette a feleket, hogy érvényesítsék a jogilag kötelező érvényű döntést.

Kisida Fumio japán külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette: országa következetesen kiáll a “jog uralmának fontossága és a békés eszközök használata” mellett, illetve “elutasítja a kényszer alkalmazását a tengeri területi viták rendezésében”. Kisidia a döntést véglegesnek és jogilag kötelező érvényűnek nevezte, a felektől pedig – szavai szerint – kormánya elvárja, hogy tegyenek eleget a határozatnak, amely a viták békés rendezését szolgálja. Tokió a Kelet-kínai tengeren áll vitában Pekinggel egy lakatlan szigetcsoport hovatartozását illetően.

A pakisztáni külügyminisztérium a vitákban közvetlenül érintett országok közötti tárgyalást szorgalmazta és kifejezte, országa ellenzi bárki “egyoldalú akaratának másra erőltetését”.

A hágai székhelyű Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett állásfoglalása szerint Kína nem rendelkezik jogi alappal a Dél-kínai-tenger természeti kincseire vonatkozó történelmi hivatkozású követeléseihez. Megállapították: e “történelmi jogok” ellentétben állnak az ENSZ Tengerjogi Egyezményével (UNCLOS), továbbá azt is kijelentették, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.

– MTI –