Mandela családjának rokona vezette a felborult autót

Nelson Mandela hivatalának szóvivője szerint a volt elnök családjának egyik rokona vezette azt az autót, amelynek balesetében meghalt Mandela egyik, 13 éves dédunokája.

Zenani Mandela hazatérőben volt egy johannesburgi koncertről, amelyet a futball-világbajnokság kezdete alkalmából szerveztek. A jármű pénteken hajnalban felborult Johannesburgnál. A dél-afrikai hatóságok szerint a sofőr részeg volt, amikor a baleset történt. A dédunoka halálhírének hallatán Mandela volt felesége sokkot, ezért néhány órára kórházba kellett szállítani. A családi tragédia miatt a volt dél-afrikai elnök hivatalának szóvivője bejelentette, hogy Mandela nem vesz részt a pénteken kezdődő futball-világbajnokság megnyitó ceremóniáján.

“A család egyik rokona vezette az autót. A rendőrség szerint letartóztatták, és vizsgálatot indítottak ellene” – mondta a Mandela Alapítvány szóvivője, Sello Hating, aki hozzátette, nincs információja arról, hogy pontosan ki volt a sofőr. A dél-afrikai rendőrség szerint a járművet vezető férfi ittas állapotban volt a péntek hajnalban történt baleset idején.

A Mandela Alapítvány szerint Zenani Mandela az autóban hazafelé tartott egy johannesburgi koncertről, amelyet az Orlando sportstadionban rendeztek meg a világbajnokság alkalmából. “A balesetben csak egy autó volt érintett, és a szerencsétlenségben más nem sérült meg” – jelentette be első közleményében a Mandela Alapítvány. A szervezet hozzátette: “Zenani két napja, június 9-én ünnepelte 13. születésnapját”.

A szerencsétlenségről korábban kiadott dél-afrikai híradások szerint a balesetben Mandela ükunokája halt meg. Dél-Afrika korábbi elnöke, a szabadságharcos Nelson Mandela hivatala azonban pontosította a hírt: közölték, hogy az áldozat Mandela 13 éves dédunokája volt. Az első hírügynökségi jelentések szerint egyébként Mandela volt felesége is az autóban utazott, és a baleset után kórházba szállították. Mint azóta kiderült, Mandela ex-nejét, Winnie Madikizela-Mandelát valóban kórházba szállították, de nem azért, mert a balesetet szenvedett járműben ült, hanem azért, mert sokkot kapott a hír hallatán.

A tragédiában meghalt tizenéves lány Zindzi Mandela legidősebb gyereke volt. A szabadságharcos, 91 éves Nelson Mandelának, Dél-Afrika első volt fekete elnökének egyébként összesen 9 dédunokája született.

– Független Hírügynökség –