Mancsvédelem költségkímélően

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Hogy ne vágja a jég, ne csípje ki a só kedvencünk talpát sétáltatás közben.

Havas időben a kutyák számára igen veszélyes lehet a séta, hiszen a latyakos utaktól mancsuk felázik, érzékennyé válik, a só kimarja, a talppárnák közötti szőrbe fagyott jég elvághatja talpukat.

Ma már számos lehetőség van arra, hogy megóvjuk kedvencünk mancsait, ilyen például a gumi, vagy bőrtalpú kutyacipő, és a viaszos mancsvédő krém. A cipők ára sokkoló, a tépőzár ellenére könnyen elhagyják a kutyák, és ugyan megadják a kívánt védelmet, de nagyon kényelmetlenek, hiszen nem érzik benne a talajt, nem tudnak a karmaikkal megkapaszkodni, instabilak lesznek. Ezen kellemetlenségek ihlették a gumicipőt, aminek egyetlen hibája, hogy néhány séta után elhasználódik, és vehetjük is a következő pakkot, így ez sem olcsó mulatság.

A „titkos” fegyver

A mancsvédő krém hátránya, hogy szintén drága, 1000-3000 forint, és a napi háromszori sétához mérve az 50 grammos átlagkiszerelése miatt nem éri meg. Kevesen tudják, hogy a patikában 185 forintért kapható, szintén 50 grammnyi vazelin ugyan olyan tulajdonságokkal, és hatásfokkal bír, mint a méregdrága viaszos krémek. Felkenve egy zsírréteget képez a mancson, állagának köszönhetően még a talppárnák közötti résekben megbújó szőrcsomókba sem tapad bele a hó, mely egyébként percek alatt jéggé fagyna. A vazelin képezte védőréteg megakadályozza mindazt, amitől a havas idő beállta miatt félthetjük kutyánkat, ráadásul költségkímélő is. Ugyan úgy, mint a mancsvédő krémet, a vazelint is érdemes magunkkal vinni a sétára, hogy használatát megismételjük, amikor kutyánk gyanúsan emelgetni kezdi egy-egy tappancsát.

HBN-BVZS