Manchesteri robbantás – A pártok is részvétüket fejezték ki

Budapest – Az államfő és a miniszterelnök mellett a kormánypártok, az MSZP, a Jobbik, az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP is részvétét fejezte ki a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel történt robbantásos merénylet miatt.

A Fidesz az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek a manchesteri támadásról, osztoznak a gyászoló családok fájdalmában, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. A nagyobbik kormánypárt szerint az Európát sújtó újabb terrortámadás megerősíti azt a célkitűzést, hogy határainkat minden eszközzel meg kell védeni. Hozzátették, a tömeges bevándorlás terrorveszélyt hozott az európai polgárokra, és ma már a fiatalok és a gyerekek sem kivételek. “Ismét kérdezzük: még hány ártatlan európai embernek kell meghalnia, hogy Brüsszel megváltoztassa elhibázott bevándorláspolitikáját?” – vetette fel a Fidesz.

A KDNP szintén együttérzését fejezte ki a robbantás áldozataival és családjukkal. A kereszténydemokraták azt írták: amennyiben valóban terrortámadás történt, úgy ez ismét egy olyan jelnek tekinthető, amely rámutat, nem szabad hagyni, hogy Európában teret nyerjen az erőszak. Meg kell védenünk kontinensünket, hogy életünket, biztonságunkat, értékeinket és életmódunkat ne fenyegethessék megszállottak, éppen ezért van szükség rendre és átláthatóságra a migránsválság kezelésekor is, hogy ne uralkodjon el a káosz környezetünkben – áll a KDNP közleményében.

Az MSZP ugyancsak elítélte a manchesteri “gyalázatos terrorcselekményt”, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi felépülést kívánt a sebesülteknek. A szocialisták közleményükben úgy fogalmaztak: “gyáva, alávaló és kudarcra ítélt az az ideológia, amely békésen szórakozó fiatalok ellen merényletet használ eszközként”.

A Jobbik szintén őszinte részvétét fejezte ki és közleményében annak a véleményének adott hangot: a brutális támadás ismét megerősítette, hogy a magyar és európai hatóságoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy se a terroristák, se a terroristákat finanszírozó személyek ne jöhessenek be Európába.

Az Együtt megrendítőnek nevezte a terrortámadást. Az ellenzéki párt szerint a történtek ismét felhívják a figyelmet az “arctalan terror” elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára, és a gyűlölet elleni küzdelemre. A szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája – írták.

A Liberálisok közleményükben “gyalázatos és gyáva gaztettnek” nevezték a támadást, amely minden európai civilizációja és életformája ellen irányult. Szerintük az európaiak mindannyian a támadás célpontjai, ezért egységesen kell fellépni, és mindent meg kell tenni a terrorcselekmények megelőzéséért, a terrorizmus felszámolásáért.

A DK is részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. Tudatták, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök kondoleáló levelet írt Theresa May brit miniszterelnöknek. A terrorizmus elleni harcban mindenkinek részt kell vennie, akinek fontos a biztonság és az emberi jogok feltétlen tisztelete – írták a közleményükben.

Ugyancsak részvétét fejezte ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki szerint mindent meg kell tenni, hogy megálljt parancsoljunk a terrornak.

– MTI –