Makray Balázs a Napló vendége – A csapat fejlődésében és a szurkolók kitartásában bízik

Makray Balázs a Napló vendége – A csapat fejlődésében és a szurkolók kitartásában bízik
Kézilabda – Nem kérnek lehetetlen, a jelenlegi költségvetéssel a 7. helyet célozza meg a klubvezetés.

Az elmúlt idény kálváriáját követően most már teljes nyugalom van a DVSC-Fórum háza táján. Kezd kialakulni az a csapat és az a támogatói háttér, amivel el lehet indulni azon az úton, ami pár év múlva akár újra a honi élcsapatok közé vezetheti a debreceni hölgykoszorút. A Loki jelenéről és jövőjéről beszélt a Naplónak Makray Balázs, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője.

 

Kinevezése utáni első szakasz, amit tűzoltásnak is nevezhetünk, jól sikerült, hiszen amellett, hogy megtartottak meghatározó játékost, a Loki elkerülte a kiesést, sőt a középmezőnyben végzett. Ezt az eredményt mekkora sikerként könyvelte el?

Makray Balázs: Igazi bravúrnak értékelem. Mi is hozzátettük a magunk részét, de ez igazából a lányok és a szakmai stáb sikere volt. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a csapat – két-három játékos kivételével – pár hónappal azelőtt még az NB I/B-ben játszott, ráadásul ott sem az élen álltak. El kellett hitetni a lányokkal, hogy képesek kiharcolni a bennmaradást, aztán a végén, a rájátszásban már olyan gárdával is partiban voltak, mint például a Veszprém, ahol több válogatott játékos is pályára lépett.

 

A korai nyilatkozatok egyikében a szponzori kör felkutatása érdekében azt az irányvonalat jelölték ki, miszerint több kisebb támogatót próbálnak a csapat mellé állítani. Ez a projekt hogy sikerült?

Makray Balázs: Csak részben tudtuk megvalósítani. A labdarúgóknál 1999-ben azt a modellt alkalmaztuk, hogy a város szerepvállalása mellett több kisebb tulajdonos segítette a klub működtető gazdasági társaságot. Most viszont van egy kör, aki szeretné támogatni a csapatot, de tulajdonos nem akar lenni. Fontosnak tartom, hogy több olyan szponzort is sikerült visszacsábítanunk, akik évekkel ezelőtt már segítették a DVSC kézilabdacsapatát.

 

Nem titkoltan ugyanazt a példát akarják követni, amit anno a labdarúgócsapattal véghez vittek, azaz pár éven belül egy tőkeerős többségi tulajdonost szeretnének a DVSC mögött látni. Ennek van reális esélye?

Makray Balázs: Ha nem is most, de 2-3 éven belül feltétlenül. Ha a várakozásaink szerint alakulnak a dolgok, akkor őszre főszponzora lesz a csapatnak. Amennyiben egy stabil támogatói kör alakul ki a DVSC-nél, úgy könnyebben szert tehetünk egy tőkeerős többségi tulajdonosra.

 

A szezonnyitó sajtótájékoztatón elhangzott, megvan az az anyagi háttér, amivel a DVSC végig tudja játszani a bajnoki idényt. Milyen költségvetéssel számolnak erre az idényre?

Makray Balázs: A várakozásoknak megfelelően 120-140 millió forintos büdzsével számolunk, aminek elégnek kell lennie ahhoz, hogy elérjük a 7-8. helyet.

 

A költségvetés még elbírja egy új játékos szerződtetését?

Makray Balázs: Eddig két játékost igazoltunk személyében, de egy jobbkezes átlövőt még mindenképpen szeretnénk Debrecenbe csábítani. El kell mondanom, több játékosról úgy maradtunk le, hogy azt hittük, az adott szó olyan, mint egy aláírt szerződés. Sajnos tanulnunk kellett ezekből az esetekből, ugyanis kútba estek ezek a megállapodások. De hozzáteszem, csak azért nem igazolunk játékost, hogy többen legyünk, minőségi kézilabdázót akarunk szerződtetni.

 

Változás történt a klub szakmai modelljét illetően, az eddigi tréner, Köstner Vilmos szakmai igazgatóként dolgozik tovább a Lokinál. Ez a poszt eddig nem létezett a klubnál, miért érezték szükségesnek a pozíció bevezetését?

Makray Balázs: A debreceni utánpótlásra alapozva értük el a tavalyi sikerünket is, azaz nagyon jó munka folyik Debrecenben. De úgy gondoltuk, hogy az utánpótlás-nevelésbe rendszert kell vinnünk, hogy még hatékonyabbak legyünk, s ezért hoztuk létre ezt a posztot. A szakmai igazgatói pozícióval a nagy rutinnal rendelkező Köstner Vilmost bíztuk meg, aki amellett, hogy felügyeli a fiatalokat, az első csapat munkáját is segíti. Ez egy komplex munka, amit meg lehet tölteni igazi tartalommal. Külön öröm számomra, hogy Köstner Vilmos nagy lelkesedéssel, pozitív mentalitással állt a feladathoz.

 

Mivel lenne elégedett a szezon végén?

Makray Balázs: Ha elkerülnének bennünket a sérülések, fejlődne a csapat és a szurkolóink is kitartanának mellettünk. Tavaly a nyolcadik helyen végeztünk a bajnokságban, ez alá nem szeretnénk menni, sőt jó volna javítani! A Magyar Kupában minél tovább akarunk jutni, az plusz motivációt jelent, ha bejutunk a legjobb négy közé, az vélhetően indulási jogot ér a nemzetközi kupában. Persze ez nem elvárás és konkrét célkitűzés, de ha már ott lennénk, akkor szívesen megmérettetnénk magunkat a határainkon túl is…

HBN | Fotó: Matey IstvánSporthírek