Makarska: egyedülálló városka a Biokovo-hegység lábánál

Akt.:
Makarska: egyedülálló városka a Biokovo-hegység lábánál
A Makarska Riviéra Európa-szerte híres. Központja Makarska, amely a közel 2000 méter magas Biokovo-hegység lábánál terül el. A mediterrán hangulat, a kristálytiszta víz és a Riviérát teljessé tevő kisvárosok, mint Baska Voda és Gradac nyaranta rengeteg turistát vonz.

Évről-évre egyre többen választják a horvát tengerpartot, a török, vagy a görög helyett. Déli szomszédaink meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy egyre többször essen a választás rájuk. Kiváló autópályák vezetnek szinte nyílegyenesen a tengerpartjukra. Annak ellenére, hogy majd 800 kilométer a távolság Budapest és Makarska között, a kiváló infrastruktúrának köszönhetően kevesebb, mint tíz óra alatt kényelmes tempóban le lehet érni a horvát városba.

Makarskáért érdemes bevállalni azt a plusz 300 kilométert

Dubrovnik mellett ez a város az, amelyik a legmesszebb fekszik hazánktól, de a látvány, a minden igényt kielégítő strandok mindenért kárpótolnak minket. Valóban, a Makarska Riviéra „fővárosa” már a 4. században felkeltette bizonyos törzsek figyelmét, majd három évszázaddal később megjelentek a horvát telepesek, és bár azóta velencei, török és osztrák-magyar fennhatóság alá is került, mindvégig megőrizte markáns horvát jellemvonásait. Maga a makarskai turizmus fellendülése az első szálloda megépítéséhez (1914) köthető.

Fiatalok, felnőttek, idősek egyaránt jól érezhetik magukat

A város mindenkinek nyújt valamit. Nem nevezhetjük egyértelműen bulinegyednek, ahogyan kulturális központnak sem. Igazából mindenből pont annyi van Makarskán, amennyire szükség van. A fiatalokat rengeteg sportolási lehetőség várja, valamint a városban található három disco hatalmas partik helyszíne esténként, és bárok, éttermek, kocsmák, kávézók szinte éjjel-nappal várják őket.

A családok a városban és a környékén található magas színvonalú strandokért lesznek oda, míg az idősebb korosztály az óvárosban bandukolva töltheti el az idejét kellemesen. Talán az összes korosztály számára meghatározó élmény lehet a makarskai kulturális nyár rendezvénysorozat, amelynek keretein belül színházi előadások, koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt. Ugyancsak mindenki számára kiváló kikapcsolódást jelenthet egy hatalmas séta a tiszta, és friss levegőjű Biokovo-hegyen. Makarskáról további információt, aktuális árakat és részletes útitervet a Horvátországinfón találunk.

Amennyiben már felfedeztük a környéket, érdemes autóba pattanni, és meglátogatni Omist, Splitet, vagy a szépséges múzeumfalut, Trogirt. A nagyon bátrak célba vehetik Dubrovnyikot is, amely nagyjából 2,5 órára van Makarska-tól.

Párját ritkító strandok, amerre a szem csak ellát

A Makarska Riviérán egymást követik a szebbnél-szebb fürdőhelyek. Talán ezek közül is kiemelkedik a brelai strand, amely egy apró településsel Brelával határos, így a legtöbb turista terveiben nem is szerepel, pont ezért viszonylagos nyugalomban fürödhetünk nem éppen átlagos körülmények között.

Természetesen Makarskában is találunk fürdésre alkalmas partszakaszt. A helyi városi strand másfél kilométer hosszan nyúlik, és roppant igényesen lett kialakítva. Mellette végig sétány fut, ahol éttermek, kávézók és tavernák egész sora várja a megéhezett, megszomjazott turistákat.

Makarska, és a teljes Makarska Riviéra nagyon népszerű, ezért azzal mindenképpen számoljunk, hogy a főszezonban néha lépni is nehéz. Ezért ha nem kedveljük a tömeget, érdemes a főszezon előtt érkezni.

 

 

 hirdetés