Nem adnák a gyakorlót

Akt.:
Nem adnák a gyakorlót
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy elkerülje a fenntartóváltást.

Állami kézbe kerülhet két helyi iskola, az Arany János Gyakorló Általános Iskola, valamint a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, miután az államtitkár javaslatot tett erre a jelenlegi fenntartónak, a Debreceni Egyetemnek (DE).

A cívisvárosi felsőoktatási intézmény közleménye szerint a tárca átvizsgálta az ország huszonöt gyakorlóiskoláját, és kilenc esetében kezdeményezte a váltást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdéseinkre lapzártánkig nem reagált, ám az Indexnek korábban tett nyilatkozatában a lépést azzal indokolta, hogy a megnevezett iskolák nem támogatják kellőképp az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést. A DE-nek a jogszabályok szerint ez év végéig kellett volna felülvizsgálni, hogy az általuk fenntartott gyakorló köznevelési intézmények teljesítik-e a feltételeket, ám az államtitkári jelzés nyomán most haladéktalanul megteszik e lépést. Az egyetem elkötelezett amellett, hogy az iskolák működési hatékonyságának növelésével és az intézmények átszervezésével elkerülje a fenntartóváltást.

A fenntartóváltás nem okozna komoly változást – írta az Indexnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután az országban kilenc gyakorlóiskola jelenlegi fenntartójának ajánlotta fel az intézmények átvételét. A közösségi oldalon szerveződő demonstrációk alapján úgy tűnik, a szülők és diákok nem bíznak ebben.

A tárca úgy nyilatkozott, a miniszternek május végéig kell majd döntenie minderről, miután egyeztetett az érintett felsőoktatási intézményekkel.

Egyre többen választják

A Debreceni Egyetem képviselője azt írta: gyakorlóiskolák tanárképzésben betöltött szerepe az elmúlt években valóban csökkent, mivel a többciklusú tanárképzés bevezetése nyomán visszaesett a hallgatói létszám. A tapasztalatok szerint azonban az utóbbi egy-két évben egyre többen választják a tanári pályát, sőt az osztatlan képzés gyakorlatihely-igénye miatt erősödni fog a gyakorlóiskolák szerepe.

HBN–HABE
hirdetés