Majka, a megtestesült hitelesség

Majka, a megtestesült hitelesség
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy ember, aki mindig fontosnak érzi, hogy őszintén elmondja a véleményét a világ dolgairól. Interjú Majoros Péter rapperrel, televíziós személyiséggel.

Majoros Péterről, azaz Majkáról mindenkinek van véleménye. Ha valaki szereti, annak jó hírrel szolgálhatok: olyan ember, amilyennek elképzeli!

Rengetegen azt a barátot látják benne, akivel óriásit lehet bulizni, s vannak olyanok, akik azért tisztelik és kedvelik, mert a sikerei ellenére hiteles tudott maradni. Önerőből jutott el odáig, amiről suhancként álmodni sem mert, ennek ellenére ugyanolyan közvetlen, mintha most is az ózdi lakótelepen élne.

A közelmúltban Curtis-szel léptek fel a Lovardában, s a remek hangulatú koncert után egy fesztelen beszélgetés során szót ejtettünk többek között fájó tüskékről, a Belehalok „beáldozásáról”, arról, hogy miben hasonlít a Tankcsapdára, hova küldené Van Gaalt és hogyan dolgozná fel, ha a fia fradista lenne. Ja, és Majka vallja, a szexben nem az ölelés a legjobb!

Imádják az emberek a slágereidet, rengeteg fellépésetek van, azt hihetnénk, teljesen elégedett vagy, ám egy posztodból kiderült, rendkívül bosszant, hogy a szakma nem ismer el. Miért olyan mély ez a tüske benned?

Majka: A közönség elképesztően erős szeretete mellett azt hiszem, szükséges és fontos lenne a szakmától is egy bizonyos útmutató, hogy ránk is érdemes odafigyelni, de ez rendre elmarad. Félre ne érts, nem az fáj, másokat favorizálnak, inkább csak az, hogy minket valamiért mellőznek.

Lehet álszent a kérdés, de egy szakmai díjért „beáldoznád” mondjuk a Belehalokat?

Majka: Nem. De a Belehalok egy extrém eset, ne is vegyük alapnak. A dal olyan siker 30 millió letöltéssel, amit a szakma más résztvevője nagyon szeretne elérni, de nem tud. Ám érdekes, hogy ezért a nótáért egyetlen szakmai díjat sem kaptunk, s ez abszurd.

A szakma mellett a nagy kereskedelmi rádiók ellen is kikeltél abban a bizonyos facebookos posztban.

Majka: Ott tartunk, hogy Magyarországon azért játszik egy országos kereskedelmi rádió valakit, mert szimpátia alapján beletartozik abba a csoportba, amelyet a programigazgató kénye-kedve szerint kialakít. Isten áldása, egyben büntetése az internet elterjedése. Lehet, hogy nem adunk el sok albumot, és „csak” 52 hétig vezetjük a lemezeladási listákat, viszont nekem sosem kellett felhívnom egyetlen programigazgatót sem.

Attól függetlenül, hogy az országos rádiók nem játsszák, rendre slágerek lesznek a dalaitokból.

Majka: Viszont amikor májusban érkezik a jogdíj, akkor hiányzik a zsebünkből az a pénz, amit arra tudnánk költeni, hogy minél jobb nótákat csináljunk azoknak az embereknek, akikhez eljut a művészetünk. De van más is! Mr. Busta úgy a második, harmadik legnépszerűbb rapper, hogy saját csatornáján keresztül található meg, saját bulijai vannak, saját rajongótáborral, amely kiáll érte. Ez egy útmutató olyan embereknek, akik úgy gondolják, hogy a nagy rádiók szolgáltatják a trendet. Nem így van, manapság már az internet vázolja az irányvonalat.

Van olyan zeneszám, amit nagyon irigyelsz? Kik a kedvencek?

Majka: Az a legdurvább, hogy pont a napokban gondolkoztam erről! S az a baj, hogy nagyon sok előadótól irigylek számokat, egy csomó ilyen nóta van! De nem akarok neveket mondani!

Csak egyet mondj!

(Curtis közbeszól: Curtistől az Újpest a negyedem – természetesen óriási röhögés tört ki az öltözőben)

Majka: Jégből vagyok, talán fel sem olvadok (énekli). De tényleg nem tudok kiemelni senkit.

Napjainkban a közösségi oldalak nélkülözhetetlen kellékei az előadóknak, de úgy tűnik, nálad ez sokkal többet jelent egyszerű marketingnél, hiszen rendszeresen betekintést engedsz a magánéletedbe.

Majka: Amíg van Facebook, addig elmondom majd a véleményem a világról, hogy szerintem mi az, ami jó, s mi az, ami nem. Úgy érzem, ez a kinyilatkoztatás is hitelessé tesz az emberek előtt, mert érzik, hogy öt, vagy nyolc év múlva ugyanaz a csávó leszek, aki megmondja és kiáll azért, amit gondol. A supernemes barátom, Papp Szabi mondta: „aki a közönséget hülyének nézi, az a legnagyobb hülye!” Az emberek tudják, hogy kamuzol, vagy tényleg vagány vagy. Nem akarok bántani senkit, de 15 évvel ezelőtt azok a rapperek voltak a menők, akiket felnevelt az utca, kiálltak a barátságért, az elvekért. Most azok az előadók a királyok, akik a Deák téren a rozéfröccsről énekelnek, illetve színes ruhában arról beszélnek, hogy a szexben az ölelés a legjobb. Hidd el, tudom, és szerintem rajtam kívül nagyon sokan tudják, hogy nem az a legjobb!

Valamit nagyon jól csinálsz, mert a hitelesség lényegében egybeforrt a neveddel.

Majka: Én nem azért csinálok zenét, mert a közönség szereti. Ez pont nem érdekel igazából. Számomra az a fontos, hogy kiadjam magamból azt, ami foglalkoztat. S ha ez egybeesik a közönség ízlésével, akkor nagyon boldog vagyok. De ezt a fajta gondolkodást ti debreceniek testközelből ismerhetitek, hiszen a Tankcsapda éveken keresztül nem foglalkozott azzal, mi a közönség, a rádiók és a tévék aktuális elvárása, ők mentek előre a saját útjukon, aztán jól odacsaptak, s felértek a csúcsra. Biztos vagyok benne, hogy például a Halott Pénz három év múlva halott lesz.

Milyen szereped van a vállalkozásodban? Mennyire merülsz el a részletekben?

Majka: A fellépésekben pont most tartok egyhónapos szünetet, és azzal foglalkozom, hogy a hamburgerezőm után az új éttermem is beinduljon. Egy nagyon rossz tulajdonságom van, viszont ez vitt végig az egész pályám során: azt gondolom, hogy mindenkinél mindent jobban tudok, amit én akarok csinálni, az mindig vagány és trendi, ráadásul makacs is vagyok. Persze vannak olyan emberek, akikre hallgatok, de alapjába véve mindig a saját gondolataimat tartom iránymutatónak.

Nehéz elképzelni szigorú főnöknek.

Majka: Az a baj, hogy nem is vagyok az!

Az önéletrajzi könyvedben arról írtál, hogy szeretnél eljutni arra a szintre, amikor már nem lesz muszáj elvállalnod minden televíziós felkérést. A tévé mennyire perspektíva még a számodra?

Majka: Kínáltak nemrég egy műsort, de nem tudom mit csináljak, óriási dilemmában vagyok.

Mi lenne az a produkció, amire azonnal igent mondanál?

Majka: Van egy olyan ember, aki mind tehetségében, mind habitusában nem érdemli meg azt a széket, amiben látható. Régóta az én helyemen ül. Nem akarok nevet mondani, de szerintem kitalálható, kiről beszélek. Úgy gondolom, az én egyéniségemnek az kell, hogy azt mondjam, amit akarok – ilyen tévéműsor lenne a vágyam.

A NaNee! nem ez volt?

Majka: De igen, és nagyon szerettem!

Közismerten nagy futballrajongó vagy. Mi a véleményed a jelenlegi magyar labdarúgásról?

Majka: Igazából nem érdekel, csak az Újpest! Viszont az jó lenne, ha a Manchester United elküldené Van Gaalt a fenébe és igazolna egy jó védőt, a Barcelona bajnokságot nyerne, az Inter régi fényében tündökölne, s az Újpest újra bajnok lenne.

Fel tudnád dolgozni lelkileg, ha a fiad, Marián fradista lenne?

Majka: Nekem soha többet ne mondj ilyet, ez megalázó! Egyszerűen nem tud az lenni!

– Boros Norbert –


Névjegy

Születési név: Majoros Péter
Becenév: Majka
Született: 1979. augusztus 5., Ózd
Családi állapota: nős, fia Marián
Foglalkozása: rapper, televíziós műsorvezető
Legsikeresebb dalai: Belehalok, Kiszavazó show, Mondd, ami fáj, Elvitted a szívemet, Csak te létezel,
Legsikeresebb televíziós szereplései: Való Világ, Cool a verda, Kontra, Vad csajok, Ezek megőrültek!, Sztárban sztár, NaNee!, Rising Star
Legnagyobb elismerései: Fonogram-díj, Bravo Ottó-díj, VIVA Comet-díj, Story Ötcsillag-díj

Címkék: , ,