Majdnem tízmilliót raboltak egy halálra rémült, idős berettyószentmártoni házaspártól

Debrecen – Jelentős értékre, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése és magánlaksértés bűntettében találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt az öt vádlottat, akik még 2009-ben Berettyószentmártonban megkötöztek, megfenyegettek és kiraboltak egy idős házaspárt. A kényszerítés hatására 9,7 millió forintot vittek el.

Az ügy elsőrendű vádlottja, A. Csaba halmazati büntetésként 6 év 4 hónap, a másodrendű vádlott, M. Dávid Gábor 6 év fegyházbüntetést kapott. A bíróság ítélete szerint 7 és 6 évig nem gyakorolhatják a közügyeket és egyikük sem kerülhet feltételesen szabadlábra. A harmad, negyed és ötödrendű vádlottak bűnsegédként elkövetett rablás miatt 4 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak, és 5 évig nem gyakorolhatják a közügyeket. Mindhárman büntetésük 2/3 részének letöltése után szabadulhatnak feltételesen. A vádlottaknak a csaknem 5 és fél millió forint bűnügyi költség mellett a két sértett számára 9,7 millió forintot kell megfizetniük.

A bűncselekmény 2009. október 14-én történt Berettyószentmártonban. A 84 éves és a 80 éves sértettek egész életükben takarékoskodtak, kerülték a szükségtelen költekezést, így jelentős megtakarítással rendelkeztek. Az idős házaspár 2009-ben a válság hatására úgy döntött, bankszámlájukon gyűjtött pénzüket is kiveszik és otthon dugják el. Bár többen próbálták őket erről lebeszélni, megtakarításukat felvették a helyi postán és otthon rejtették el, különböző helyeken, kisebb-nagyobb összegekre bontva.

2009 októberében a két idős sértett hajnali 4-kor fényre és hangokra riadt fel, miután a vádlottak rájuk rúgták a bejárati ajtót. Az első és a másodrendű vádlott maszkban, kesztyűben, vasrúddal felfegyverkezve támadt rájuk, megfenyegették őket, hogy elvágják a torkukat, ha nem árulják el a pénz rejtekhelyét. Mindeközben a negyed és ötödrendű vádlott az udvaron, a harmadrendű vádlott az utcán, az autóban őrködött. Az idősek félelmükben sorra elmondták a rejtekhelyeket. A házaspár előbb egy néhány tízezer forintot rejtő helyet árult el, majd azt, hogy két és fél millió forint a fagyasztóláda alatt van. A vádlottak még ezt is kevesellték: „Ez kevés, tudjuk, hogy itt több pénznek kell lennie még” – hangoztatták és felszólították őket, hogy búcsúzzanak el egymástól. A kényszer és a fenyegetés hatására végül az idős asszony elárulta, hogy mintegy hét millió forint van a sparhertben, egy egészségügyi dobozba téve. A férfiak magukhoz vették a pénzt, majd távozásuk előtt harisnyákkal összekötözte az öregek kezét-lábát, beugrottak a kint várakozó autóba és mind az öten elhajtottak. Az időseknek sikerült kiszabadítaniuk magukat és a szomszédtól kértek segítséget.

A rablók felosztották egymás között a csaknem 10 millió forintot, a zsákmányból az ismeretlen tippadó is részesült. Röviddel a bűncselekmény elkövetése után korábbi anyagi helyzetüket meghazudtoló módon, jelentős költekezésbe kezdtek, egyikük még autót is vásárolt.

Az eljárás során egyébként a vádlottak egymásra is tettek terhelő vallomást, DNS nyomokat is rögzített a rendőrség, de védett tanú is volt az ügyben. A sértettek közül ugyanakkor az idős asszony egészségi állapota a rablás miatt olyannyira megromlott, hogy őt nem tudta a törvényszék kihallgatni.

Ügyészség minden vádlott vonatkozásában 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az első, a másod és harmadrendű vádlott illetve védőik elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítését, negyed és ötödrendű vádlott felmentésért fellebbezett.

Az első és másodrendű vádlott egyébként más ügyben szabadságvesztését tölti, a másik három vádlott ügyében a bíróság fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat.

– Debreceni Törvényszék –