“Majdnem lincselés” Pocsajban: ítélet az összevert autós ügyében

Akt.:
“Majdnem lincselés” Pocsajban: ítélet az összevert autós ügyében
© Fotó: Matey István
Debrecen – A feldühödött tömegben néhányan csillapították a többieket.

Helybenhagyta, ezzel jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet a Debreceni Törvényszék az elsőrendű vádlottra vonatkozóan a 2013-ban Pocsajban kis híján lincseléssé fajult ügy perében; a férfi 3 év fegyházbüntetést kapott. A társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés, illetve testi sértés kísérlete miatt lezajlott perben a másod- és harmadrendű vádlott esetében már első fokon jogerőre emelkedett a döntés, előbbi 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve, utóbbit 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtotta 3 évre felfüggesztve a bíróság.

A Berettyóújfalui Járásbíróság által megállapított tényállás szerint egy óvodai ballagás után nagyszámú vendégsereg gyűlt össze 2013. június 8-án, Pocsajban. Miközben a család ünnepelt, a harmadrendű vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott, egy lejtős úton, egy fék nélküli biciklivel. A sértett Létavértes irányából tartott Pocsaj felé. A kisfiú nem vette észre, nem is hallhatta a közeledő autóst, de az útszéli bokrok miatt az autós sem láthatta a gyermeket. Bár a sofőr félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a kisfiú nekicsapódott a gépkocsinak, és eszméletét vesztette.

Veszélyes helyzet

Az ünneplésben résztvevő vádlottak azonnal a helyszínre siettek, és jöttek velük a felindult állapotba került rokonok is. Kiabálni kezdtek a sértettel, több felől elhangzott a „megölünk” kifejezés, valaki a tömegben pedig azt is mondta, hogy a gyermek meghalt. A családtagok körbevették a sértettet, elsőként a másodrendű vádlott, Gy. Tibor ütötte arcon ököllel a férfit, majd az elsőrendű L. Gábortól is kapott a sértett két ökölcsapást. Valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de fel tudott állni. Ekkor azonban a másodrendű vádlott a sértett védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle L. Gábort és a többi támadót is.

A hangulat továbbra is felfokozott volt, „agyonverünk” és „megdöglesz” kifejezések repkedtek. A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a harmadrendű a többieket biztatta és ő maga is próbált a sértett közelébe férkőzni, valaki mindig visszatartotta. Végül a kiérkező rendőrök fellépése megálljt parancsolt a további atrocitásnak.

HBN
hirdetés