Kultúra

2019.02.26. 14:07

Rekorder pianista

Debrecen, Boston - Nagymamája zongoráján másfél éves korában emlékezetből lepötyögte az egyik rajzfilm zenéjét.

Debrecen, Boston - Nagymamája zongoráján másfél éves korában emlékezetből lepötyögte az egyik rajzfilm zenéjét.

A 28 éves, hajdúböszörményi Péter Bence fiatal kora ellenére őstehetségnek bizonyult, amikor leült a zongora elé. Keze szélsebességgel üti le egymás­utánban a billentyűket, sőt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy Guinness-rekord.

2012 januárjában Debrecen Város Bálján egy bécsi zongorán világrekordot állított fel az akkor még csak 20 éves Bence; egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg. Ezzel a teljesítménnyel pedig ő lett a világ leggyorsabb zongoristája. A korábbi csúcsot egy indiai-amerikai zenész tartotta, aki 60 másodperc alatt 669 hangot ütött le.

A pedagógus szülők gyermeke már hétévesen saját zenéit komponálta, és 13 évesen – a szülei segítségével – kiadta első lemezét, ami a Green Music címet kapta. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora szakon kezdte meg a tanulmányait, közben sorra nyerte el a szebbnél szebb díjakat az országban meghirdetett pianoversenyeken.

A kortárs zenék mellett a filmzenékért rajongott, szeretett volna külföldön továbbtanulni. Álma valóra vált, és a bostoni Berklee College of Music-ba, vagyis a világ egyik legnagyobb, kortárs zeneművészetet oktató egyetemére nyert felvételt filmzeneszerzés és zongora szakra. A világsiker Bence életében 2015-ben jött el, amikor Michael Jackson Bad című dalát játszotta el zongorán, amit a közösségi oldalán meg is osztott. A videót közel hétmillióan látták, azóta karrierje felívelőben van. Facebookon másfél millióan követik, míg Youtube-on a feltöltött 21 videójának megtekintése a 98 milliót súrolja.

A fiatal őstehetség a napokban töltött fel egy újabb videót, amin a Queen és David Bowie közös slágerét, az Under Pressure című dalt dolgozta fel, természetesen zongorán.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!