Magyarországon nőtt, másutt csökkent a BMI márciusban

Budapest, 2013. április 2., kedd (MTI) – Az általános közép-kelet-európai és euróövezeti tendenciával ellentétben Magyarországon nőtt a feldolgozóipar teljesítménye márciusban – derül ki a kedden ismertetett beszerzési menedzser mutatókból.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) keddi közlése szerint a BMI értéke 55,7 pontra nőtt márciusban a februári 54,1 pontról. A mutató már harmadik hónapja emelkedik, és a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 pont fölött van.

Csehországban és Lengyelországban továbbra is 50 pont alatt volt a mutató ugyanebben a hónapban: Csehországban 49,1 pontra csökkent a februári 49,9 pontról, Lengyelországban 48,0 pontra esett 48,9 pontról.

Az euróövezetben ennél rosszabb volt a helyzet, miután a londoni Markit gazdaságkutató intézet által kiadott beszerzői menedzser index (PMI) 46,8 pontra csökkent a februári 47,9-ről.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország mindegyikében többhavi mélyponton, 50 pont alatt volt a mutató: a legalacsonyabb Görögországban (42,1 pont), a legmagasabb Németországban (49,0 pont).

– MTI –